Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Archívum

Bábszínházi Világnap 2019

Feltöltve: 2019. június 29.

Bábszínházi Világnap 2019

Bábszínházak, független társulatok, oktatási intézmények és szakmai szervezetek március 21-én ünneplik a bábszínházi világnapot. 2019-ben a bábosok immár hatodik alkalommal, szokatlan körülmények között mutatják be a műfaj sokszínűségét.

Az eseménysorozat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a bábművészetre, annak sokszínűségére. Így ez a nap az összes magyarországi és határon túli, kő- és független bábszínház közös ünnepe.

A Vojtina Bábszínház programjai Debrecenben:

Bábszínházi Világnap 2019

Boldog képek
színháztermi előadás
Mesénk egy faluról szól, ahová, ha betérünk, mosolygós emberek néznek ránk. Egy faluról, ahol a lányok viselete a tündérekéhez hasonlít. Egy faluról, ahol éjszakánként boldogok az emberek álmai, és ahol még a macskák is boldogan pödörgetik a bajszukat a tejeslábas fölött. Ennek a falunak még a neve is Boldog! Ne keressétek idegen országok térképein, hiszen a Mátra alján, a Galga folyó völgyében, Palócföldön található, Magyarországon. Gyertek velünk Boldogra, a boldogság titkát keresni!
Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!


10.00 és 14.00 órától az előadásra érkező közönséget
boldogságos meglepetésekkel várjuk!

18.00 órától rendhagyó előadást tartunk a felnőtt közönség számára, melyre a belépőjegyek ára kedvezményesen
200 Ft/fő!

(Ajánlott az előadásra jegyet foglalni itt a honlapunkon
vagy az 52/418-160 –as telefonszámon!)

Az előadást követően egy pohár ital mellett beszélgetünk többek között arról, hogy kinek mit jelent a boldogság!
Erről faggathatjuk Nagy Tamás pszichológust és Dr. Bálint Péter mesekutatót.

A kíváncsi nézők 17.00 órától beleshetnek kulisszáink mögé!
A kulisszajárásra a belépőjegyek ára szintén 200 Ft/fő.
A program regisztrációhoz kötött!
(Jelentkezni az 52/418-160 –as telefonszámon, személyesen a színházban vagy a szervezes@vojtinababszinhaz.hu e-mail címen lehet.)

A társulat szeretné a jövőben negyedévente a felnőtteknek is megmutatni egy-egy előadását.
(A következő ilyen alkalommal a Kodály madara című előadást láthatja majd a felnőtt közönség előreláthatóan májusban.)

A Boldog képek előadásról a felnőtteknek:
A Boldog képek egy nonverbális (szöveg nélküli) előadás, melyben nem a történet, hanem a képi hatások az elsődlegesek. Fényképekből építi fel történetét. Az előadást egy a Néprajzi Múzeum kiállításából készült fényképalbum inspirálta: a palóc vidék alján található Boldog nevű falu sajátos népviselete, élő néphagyománya a fotóművészet tárgya lett.
Boldoghoz hasonló, a századelőn még létező faluközösségeket azonban ma már nem találunk, csupán – a jelen felől nézve – idilli világuk emléke maradt meg. Erre reflektál az előadás: a múlt ezen emlék-lenyomataiból (fényképekből) kelt asszociációkat, rendez kompozíciókat.
Az előadás képiségében nagyon következetes és komplex jelrendszerrel dolgozik, amelynek forrása a magyar népi kultúra és a katolikus hit Palócföldön egymásba itatódott szimbólumrendszere. Ezt a látványvilágot egészíti ki Bakos Árpád (szintén múltból merítő, magyar népzenei motívumokat idéző) zenéje.
Bartal Kiss Rita (rendező) nagy ellentétpárok (élet-halál, születés-elmúlás, fiatalság-öregség) kontrasztjában dolgozta fel az előadás címében is jelzett témáit. Egyfelől Boldog múltjának – apró szegmensekből felépülő – idilli képét. Azonban mindeközben nemcsak Boldogról, hanem a boldogságról szóló képeket is látunk: a csillagos ég nyugodt szemlélése, a tánc a tavaszi esőben, az első csók megelevenedett élő képei mesélnek létünkről, ahogy a darab címe is ígéri: boldog létünkről. Az előadás gyönyörű látomás egy talán mindenkiben ott rejtőző mítoszi létről.

Tovább a fotókhoz »
Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu