Jámbor Miklósné, Irénke

2008-ban a Vojtina Társulata örökös tagjává választotta.

 

irenkeAkárhányszor végigmegyek az előcsarnokon, mindig megsimogatom tekintetemmel Irénke fotóját, felderülök huncut mosolyán, és hallani vélem nevetését a folyosón. Felidéződik bennem, ahogyan, - ha nagyon sűrűsödtek a tennivalók - beletúr ősz fürtjeibe, és azt mondja: „míszes vagyok…most hagyjatok”.
Csaknem önálló színházzá válásunk óta volt a munkatársunk Irénke. Szabó Tibor hívta őt közénk, mivel a régi Kölcsey Művelődési Központból ismerte és szerette.  Még csak kilencen voltunk. Irénke volt a gazdasági vezető, a szervező, a munkaügyes, és még ki tudja mi minden. Ő volt az, akivel végigéltük a kezdeti nehézségeket, az intézményes színházzá válás nem ritkán gyötrelmes pillanatait,  a „hőskort”, amiben nap mint nap meg kellett tanulni valami újat, összerakni a színházi működés alapjait, olyan problémákra találni megoldást, amivel korábban nem találkoztunk,  s mindig ő  volt a legtalálékonyabb. A fiatalokat megszégyenítő frissességgel tanult új dolgokat pl. számítógépet használni. Mindenki mamája, nagymamájaként segített tanácsaival, humorával, frappáns, lényegre törő megjegyzéseivel, igazságérzetével, receptjeivel, bölcsességével, szeretetével.  Erkölcsi tartásával, emberségével minta volt számunkra.  Gyakran mondogatjuk, „Irénke erre most azt mondaná, hogy…” Soha nem mondott rosszat senkiről, mindenkiben csak a jót látta, vagy kereste. Az első 15 évben 4 alkalommal „váltott” irodát, merthogy költözött a bábszínház. Ültünk napokig a Darabos utcai „pinceszínházban”, és tanakodtunk hová fogunk elhelyezni ennyi embert a próbákra, hol férnek el a díszletek stb. Együtt fagyoskodtunk egy télen át a Csónakázó tó melletti melegedőben – akkori irodánkban. A Gambrinus közi „lakásirodánkat” szerette, módszeresen rendezgette a szobáját, a Kálvin téri új színházunkban sajnos már rövid ideig volt velünk.  Minden évadban volt kedvenc előadása, a legkedvencebb a Többsincs királyfi.
Nem kényeztette el a sors, egyedül nevelte fel fiát, Attilát, és egyengette a tágabb család életét. Végtelenül boldog örömmel fogadta a két kislány unoka születését.  2004-ben gondolta úgy, hogy többet szeretne most már unokázni, és szívesen átadná a stafétát Farkasné Katikának. Persze elképzelhetetlen volt számunkra, hogy ne találkozzunk naponta, s teljesen nem akartuk elengedni: az előadások dossziéinak, meg persze – ami ennél sokkal fontosabb – a társulat testi-lelki gondozása továbbra is az ő feladata volt. 2007-ben elment, s vigyázó tekintetével valamelyik bodorfelhőről követi lépteinket, de köztünk marad mindig, hisz benne van a keze munkája épületünk minden szegletében, gondolatainkban, lelkünkben, s emlékezetünkben.

 

Asbóth Anikó

Kapcsolat

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.


Tel./fax: +36 52/418-160
e-mail: vojtina@vojtinababszinhaz.hu

Műsornaptár

2017.  Augusztus
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Online jegyfoglalás

rajzpalyazat

Jegy- és bérletárak

Gyermekelőadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.400 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:
 
Gyermekelőadás: 800 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 800 Ft / fő

szoptatasbarat

bannergif

Kereső

Hírlevél feliratkozás

Szeretne értesülni a legfrissebb bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fenntartónk:

Kiemelt támogatóink:

 Debrecen Város Önkormányzata eem-logo nkaA színház a műsorváltozatás jogát fenntartja!