A 2017/2018-as évad bérletajánlója

Kíváncsi vagy milyen előadásokat játszunk a 2017/2018-as évadban?

Itt megtudhatod!....

 

Óvodás bérlet

Négy előadás – ajánlott életkor 3-7 éveseknek

 • Jóka ördöge
 • Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack
 • A virágot lépő lány
 • Választható előadás vagy játszószínházi kamarajáték


Iskolás I. bérlet

Négy előadás – ajánlott életkor 6-12 éveseknek

 • Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack
 • Mágyika, avagy az ördögök könyve
 • Madarak voltunk
 • Választható előadás vagy játszószínházi kamarajátékIskolás II. bérlet

Két előadás választható a három előadás ajánlatból + az előadásokat követően 60 perces drámafoglalkozás – ajánlott életkor 10-18 éveseknek

 • Mágyika, avagy az ördögök könyve
 • Madarak voltunk
 • Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack

Az előadásokhoz - előre egyeztetett módon - a látottakat feldolgozó drámaóra is kapcsolódik.
A három megajánlott előadás olyan élethelyzeteket, erkölcsi mondandókat fogalmaz meg újszerű színházi megoldásokkal, melyekről korhatár nélkül érdemes egymással beszélgetni.


 

Választható SZÍNHÁZTERMI előadások:

 • Tessék engem megmenteni!
 • Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála
 • Madarak voltunk


Választható JÁTSZÓSZÍNHÁZI előadások:

KAMARAJÁTÉKOK:

 • Őztestvérek
 • Mátyás, a furfangos
 • A sárig kicsi kígyó

SZERTARTÁS-SZÍNHÁZ – Rítusjátékok:

 • „Elmúlt a nyár, itt az ősz,…” - Szüretezés
 • Paradicsomjáték - Karácsonyvárás
 • „Menjünk el a látására!” - Betlehemezés
 • „Illik a tánc a farsangnak,…” - Farsangi alakoskodás
 • "A madarak is hangicsálnak" - Tavaszvárás, Húsvétolás
 • „Szíp kerekek, forogjatok!” - Pünkösdölés


   

  Az előadások ismertetői

   

  Arany János: Jóka ördöge

  (Színháztermi előadás)

  „Zsémbes asszony Júdit. Csak az isten látja.

  Mennyit szenved tőle szegény Jóka bátya.

  Nincs inyére semmi, szüntelen veszekszik.

  Átkozódva kél és szitkozódva fekszik.”

  Arany János előtti tisztelgésünk jegyében, születésének 200. évfordulóján, bábszínházunk vásári kesztyűsbáb játékként tűzi műsorára költőóriásunk pórregéjét.

  „De bölcs tanulságot vehetni belőle, -
  Mert az ember sosem tudhatja előre:
  Hátha valamelyünk igazán úgy járna,
  Mint a szegény Jóka s az ő életpárja!?”

  Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!

   

  Benedek Elek - Veres András: Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack
  (Színháztermi előadás)
  Egy királytól is lehet lehetetlent kérni. Egy királynak is lehet rossz napja. Egy király is kerülhet slamasztikába, de legalábbis sárba, ahonnan csak úgy szabadulhat, ha cserébe megígér valamit, amit semmi kedve megtartani.
  Egy királylány is kérhet lehetetlent. Egy királylány is csalódhat keservesen. Egy királylánnyal is megtörténhet, hogy olyan helyzetbe kerül, amire legrémesebb álmaiban sem gondolt.
  És aztán az is előfordulhat, hogy a legnagyobb slamasztikáról és csalódásról, a legrémesebb helyzetről kiderül, hogy valójában ez jelenti a legnagyobb szerencsét, és ez vezet a legjobban vágyott ajándékhoz, a legnagyobb boldogsághoz.
  Csak addig kell kibírni valahogy…
  Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!

   

  Láposi Terka: A virágot lépő lány
  (Játszószínházi kamarajáték)
  Léteznek csodák, melyek észlelésekor szemünk, szánk eláll. Olyan különös varázslat történik a mesénk szépséges lányával, hogy semmilyen ésszerű magyarázat nincs rá: virág nyílik a lépte nyomán, az aranyos színű hajából soha nem látott szépségű virágok hullanak, könnyei gyémántgyöngyök. S mindez nem derül ki róla mindaddig, amíg a királyfi szépségéért feleségül nem kéri. Ekkor azonban olyan bűbájos események veszik kezdetüket, hogy minden fenekestül felborul, a feje tetejére áll a világ, a boszorkány átkot szór mindenre, és mindenkire. Ki érti ezt? Mi lesz most?
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

   

  Dió Zoltán: Mágyika, avagy az ördögök könyve
  (Színháztermi előadás)
  Szeretnél sárkányháton lovagolni? Akarsz vihart támasztani, vagy éppen lecsendesíteni az égiháborút? Tudni akarod minden elrejtett kincs lelőhelyét? Jó lenne, ha rettenetes erejű szolgák hada lesné minden kívánságodat?
  Ha az előbbi kérdésekre „igen” a válasz, nincs más dolgod, mint előkapni a Mágyikát, és abban a pillanatban teljesül minden kívánságod.
  Hogy mi a Mágyika? Az bizony az ördögök félelmetes és nagyhatalmú varázskönyve, ami egy szempillantás alatt teljesíti minden kívánságod. Ahhoz, hogy ez a könyv a tiéd legyen, szinte semmit sem kell tenned, csupán kijárni a garabonciások tizenhárom iskoláját, megküzdeni a fekete táltosbikával, sárkányhúst szerezni, hogy az megvédelmezzen a kénköves lángoktól, végül leugrani a pokolba kilenc napra, hogy rendet tegyél a szemtelen ördögök között.
  Ha nincs ennyi időd, vagy még nem állsz készen arra, hogy főállású garabonciássá válj, kezdetnek az is elég, ha a bábszínházban megnézed, hogy csinálja ezt egy profi – nevezetesen Bugyi András, a híres Hatvani professzor tanítványa és egyetlen szolgája, amatőr mágus és hivatásos hazudozó.
  Az előadást 6 éves kortól ajánljuk!

   

  Galuska László Pál: Madarak voltunk
  (Színháztermi előadás)

  Valaha madarak voltunk
  Isten tenyerén lakoztunk.
  Egyik ágról másra szálltunk,
  Ami kellett, rátaláltunk.

  Mint a göndör, fehér felleg,
  Napjaink oly puhán teltek.
  A halál is, mint az álom,
  Úgy jött el azon a tájon.

  Hol van ez a csodálatos vidék? Ahol Gergőce és Máriskó angyalt szabadít, boszorkát szomorít, ördöggel szántat, szamárcsikónak ad szárnyat. Ott, ahol kivirágzik a gyermekkor, felragyog az ifjúkor, megérik a felnőttkor, és beköszönt az öregkor tele. Ahol megszülettünk, felnőttünk, ahova mindig visszavágyunk. Ezen a tájon mesék születnek a kísértésről, fenyegetésről, kitartásról, szerelemről, családról.

  Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!


     Választható SZÍNHÁZTERMI előadások:

   

  Paul Maar – Nagy Viktória Éva – Schneider Jankó: Tessék engem megmenteni!
  tessek engem 02„Egyszer volt, hol nem volt...” – kezdhetnék így is a mesét, mert ebben a történetben is vannak királylányok, hercegek, sőt még egy szörny is, (akit persze elvarázsoltak és alig várja, hogy valaki feloldja a varázslatot)…mégsem úgy történnek itt a dolgok, ahogyan egy szokásos „egyszer volt, hol nem volt” mesében lenni szokott. Persze a végén itt is minden jóra fordul, de addig mókás, váratlan, és tanulságos kalandokba keverednek hőseink, és már sok mindent másképp gondolnak, mint amikor elindultak.
  Paul Maar meséjét klasszikus paravános játékként álmodtuk a Vojtina Bábszínház színpadára, olyan pergő játékkal, ami élmény lehet óvodásnak, felnőttnek egyaránt.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

   

  Markó Róbert: Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála
  janos es agnesHol volt, hol nem volt, egyik országban vagy másik országban, annak is a közepén vagy a szélén, itt vagy ott, volt egyszer egy szegénylegény. Úgy hívták: Szerencsés János. És hogy mit akart ez a Szerencsés János? Hát a király lányának a kezét. A király meg azt mondta, csak akkor adja a lányát a Szerencsés Jánoshoz, ha a Szerencsés János az ördög fejének a tetejéről három aranyhajszálat elhoz. Elindult hát a Szerencsés János egyenesen a Pokol iránt. Hogy odaért-e? Hogy az ördögöt megtalálta-e? Hogy a fejéről a három aranyhajszálat elhozta-e? Aki kíváncsi, járjon utána!
  A történetet paravános bábos játékban keltjük életre dudaszó kíséretében.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

     Választható JÁTSZÓSZÍNHÁZI előadások:

  KAMARAJÁTÉKOK:

  Őztestvérek

  Oztestverek-13Egymást szerető testvérpár bolyong az erdőben, otthonról szöktek el. Az egykori családi házba mostoha költözött, aki kibírhatatlanná tette napjaikat. Elindultak hát az útra, a messzi, a kalandos, a félelmetes nagyútra. Ó, milyen jó, hogy ketten vannak! Ha az egyik fél, a másik bátorít, ha az egyik alszik, a másik őrködik. De egy napon minden, de minden fenekestül megváltozik, már semmi nem lesz olyan, mint előtte.
  A gyermekeket általában megzavarja, ha tudatosul bennük, hogy egy időben, ugyanazzal a dologgal kapcsolatban, kétféle érzés van bennük. Történetünkkel ezt, az emberi természetünkben rejtőző kettőséget próbáljuk felfejteni: aggódni a veszélyektől, de hittel, elszántsággal, egyre érettebben leküzdeni azt. A testvériség vérszerinti, szétválaszthatatlan egység, személyes kötelék. Belső fejlődésünk menetében emberségünket szeretteink iránt érzett féltő gondoskodással is erősíthetjük.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

   

  Mátyás, a furfangos

  matyas a furfangosMiről szól a mese? Három pajkos udvarhölgyről és a királyi nevelő kisasszonyról. Á, nem! Természetesen Mátyás király vándorlásairól, furfangjairól, udvarlásairól és bölcs döntéseiről.
  Erről is, de inkább a három udvarhölgy tanulmányairól, hiszen Eleonóra kisasszony, a nevelőnő szépre, jóra próbálja őket szoktatni, no és… De tudjátok, mit? Gyertek el, hiszen e játékunkban van olyan mese, amit Nélkületek el sem tudnánk játszani! A Ti segítségetek szükséges ahhoz, hogy be tudjuk fejezni Mátyás király történeteit!
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

   

  A sárig kicsi kígyó

  sarig kigyo 12Titok? Mindig is volt és lesz. A titok valami elhallgatott, rejtélyes tény, akár varázsereje is lehet. A titoktartás kötelesség. Ha valaki mégis megszegi, annak súlyos következményei lehetnek. A kicsi kígyó nagy titkot őriz, s meg szeretne tőle szabadulni. Ennek sikeréhez egy megbízható segítőtársra lenne szüksége. Valakire, aki szavát adja, hogy idő előtt nem mondja el senkinek a világon kettőjük, immár közös titkát. S, ha ez sikerül, akkor még egymásé is lehetnek.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!  SZERTARTÁS-SZÍNHÁZ – Rítusjátékok:

  Rítusjáték: a magyar népszokásaink ünnepköréhez köthető, archaikus szertartásrendet követő, autentikus, eredeti folklórszöveg és muzsika, illetve énekek felhasználásával szerkesztett dramatikus játékok.

   

  Szüretezés: „Elmúlt a nyár, itt az ősz, kampósbottal jár a csősz”

  elmult a nyarMikor minden gyümölcs megérik, a kisbíró harsány dobolással várja a szüretelőket huncutságokkal, kópéságokkal tarkított bálra. A mulatságnak vendége lesz a héthatáron csodált borbély mester, a jósolni tudó cigányasszony, a táncos és fürge lábú törpe pár. No, de a bálba hivatalos még a szőlőcsősz, muzsikus uramék és minden rangú-rendű szerelmespár,…
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

   

  Karácsonyvárás: Paradicsomjáték

  ParadicsomjatekAz év legfénytelenebb napjait kezdjük ekkor élni, s jó, ha ilyenkor megszabadulunk rosszaságainktól: mindenki megmérettetik, s kiderül, hogy a csintalan ördögök vagy a szelíd angyalok csapatát gyarapítjuk-e. A mulatságban kiderül, hogy a régiségben ez a Paradicsomjáték ideje is. Egy tréfás történetben elmeséljük a teremtéstörténetet, együtt énekelve, táncolva adjuk hírül az angyaloknak, hogy várjuk a Fény (a napfordulat) és Jézuska születését.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

     Betlehemezés:
  „Menjünk el a látására!”

  menjunk el 39Karácsony havában ünneplőbe öltözve, narancs- és fahéjillattal, s szép énekekkel várunk Benneteket a Játszószínházban, hogy együtt készüljünk a Nap fordulójára. Mesélünk Jézuska, vagy ahogy népünk a régi időkben mondta, a Fénykrisztus születéséről. A betlehemi templomban megtáncoltatjuk a három pásztort, a gonosz Heródes királyt és megidézzük a napkeleti bölcseket.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!


  Farsangi alakoskodás: „Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak”

  illik a tancEgy csúfszájú, nagyhangú asszonyságnak elveszett a mindentudó, számokat is felismerő kecskéje, a szomszédnak a táncos medvéjébe éppen most került valami kórság és meg sem moccan, a cigányasszony jósolna ugyan tenyérből is, de nincs, aki bátran vállalná sorsának ismeretét. No, annyi minden furcsaság történik velünk e farsangi napokban, hogy legény legyen a talpán, aki azt kibírja!
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!
   

  Tavaszvárás - Húsvétolás: "A madarak is hangicsálnak"

  A madark is hangicsalnakHangicsálnak a madarak? Igen, az énekes madarak teszik ezt. „Hangicsál a fülemile a zöld ágon, A szerelem öröm s bánat e világon” – énekli a tavaszidőbe, aki szerelmes. Az Alföldön élők pedig Húsvétra várva a „Ma van húsvét napja” című dalra fakadnak, mely szintén erről mesél: „Lám a madarak is, Hangicsálnak ők is, Vigadoznak, Szép plánták újúlnak, Termőfák virulnak, Virágoznak.” Tavasszal mindent kifordíthatunk a sarkából a napfény erejének növekedésével.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

  Pünkösdölés: „Szíp kerekek forogjatok”

  szipkerekek kicsi
  Pünkösdkor nászát üli minden a teremtett világban. Az ég kapui kinyílnak, a fény szinte felszív, felemel minden lent, földön lakót a magasba. S kikből lesz a királyi pár? Harmatszedés, fésülködés, bothúzás, kakasütés, zsákban futás izgalmai után eldől, kik alkalmasak rá.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

     Színházi Nevelési Program

  Bábszínházunk színházi nevelési programjaira várjuk óvodás csoportok, iskolai osztályok, sajátos nevelési igényű gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozó szervezetek bejelentkezését. A minden hónapban megjelenő Bábosházi Soroló című programfüzetünkben és a honlapunk műsornaptárjában megjelöljük azokat a napokat, melyeken színházpedagógiai foglalkozásokat, együttléteket tervezünk. Ezekre a foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges.

  Bábszínházunk kiemelt színházpedagógiai céljai:
  Előadásainkkal, foglalkozásainkkal helyet, közeget biztosítunk a közös gondolkodásra, a vélemények szabad artikulálására, a kultúránk tradicionális szokásainak jelenbe való szólítására, értékközvetítésre, a gyermekség határainak szélesítésére.
  Létrehozunk interaktív játékokat, melyekben közvetlen, személyes és mégis közösségben megélt élmények, hatások érik a résztvevőket, ahol a színház, a dráma- és a bábjáték eszközeinek felhasználásával az életkorokat érintő kérdésekkel, történetekkel, helyzetekkel foglalkozhatunk, illetve a felvetett kérdésekre a közösen létrehozott válaszok megszületését szorgalmazhatjuk.
  A program felvállalja, hogy a kérdezés feltételnélküli és szabad, a művészet mindig állítás valamiről valamilyen módon. Éppen ezért szeretnénk, ha programunk az összefüggések feltárásnak eszköze lehetne!
  A színházpedagógiánk alapja a játékosság, a játékon keresztül való ismerkedés embertársainkkal, a világgal, a színház (báb) világával, a mindennapokkal, egy-egy aktuális fogalommal…


  Választható programjaink:

  I. Forma: BÁB-VILÁG – nyíltnapok a Vojtina Bábszínházban
  A program a bábszínház szervezeti egységeinek körbejárásával kezdődik, egy előadás megtekintésével folytatódik, végül annak közös értelmezésével zárul.
  (bontott életkorú csoportoknak tematikusan szerkesztett napok az óvodától a középiskolás csoportokig)

  II. Forma: BÁB-JÁTSZÓ-HÁZ – a magyar dramatikus - bábos néphagyományok és a kortárs bábművészet egymásra találása
  Ennek a programnak a keretében egy-egy csoport hat alkalommal látogat el hozzánk az évadban, az évköri ünnepi menetet tekintve hat fontos csomópontot érintünk játékainkban: a szüreti mulatságok, a karácsonyvárás, a betlehemes, a farsangi, a húsvéti és a pünkösdi időszakot.
  (óvódás, kisiskolás, és sajátos nevelést igénylő gyermekeknek)

  III. Forma: BÁBOS TÁRS-JÁTÉKOK – rendhagyó előadás-feldolgozó órák, kiemelten a színháznézésre, az értelmezések és élmények feltárására
  (általános iskola alsó- és felső tagozatosainak, középiskoláknak)


  IV. Forma: Színházi nevelési előadásaink: KAMASZTÖRTÉNETEK

  Cím: Lomtalanítás
  Téma: Család, szerelem, társas kapcsolat, csalások és csalódások, kommunikáció a családban
  Megszólított életkor: középiskola (15 – 16 éves)
  Helyszín: iskolai osztálytermek vagy Vojtina Bábszínház
  Az előadás időtartama: 120 perc

   

  Cím: Halak kora

  Téma: A tanár felelőssége, a tanár szakmai és civil énje, tanár-diák viszony

  Megszólított életkor: középiskola (14 – 16 éves)

  Helyszín: iskolai osztálytermek

  Az előadás időtartama: 100 perc

   

Kapcsolat

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.


Tel./fax: +36 52/418-160
e-mail: vojtina@vojtinababszinhaz.hu

Műsornaptár

2017.  Szeptember
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Online jegyfoglalás

rajzpalyazat

Jegy- és bérletárak

Gyermekelőadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.400 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:
 
Gyermekelőadás: 800 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 800 Ft / fő

szoptatasbarat

bannergif

Kereső

Hírlevél feliratkozás

Szeretne értesülni a legfrissebb bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fenntartónk:

Kiemelt támogatóink:

 Debrecen Város Önkormányzata eem-logo nkaA színház a műsorváltozatás jogát fenntartja!