Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

A szegény ember hegedűje

Feltöltve: 2013. szeptember 30.

 

A szegény ember hegedűje című magyar népmese az alapja legújabb kamara-bábkészítő foglalkozásunknak játszószínházunkban. A mese feldolgozásának első alkalma: október 8. Várunk minden szorgos kezű és játszani szerető kicsit és nagyot!

 

A játszószínházunkban évek óta várjuk a kézműves, bábkészítő tevékenységet kiemelt, központi helyzetként megvalósító foglalkozásokra a hozzánk érkezőket. Ezen együttlétek alkalmával a gyermekek egy-egy mesei tartalomhoz kapcsolódóan készíthetnek bábokat a játszószínházas lányok segítségével. Az eddigi évek tapasztalatai arra sarkallták az alkotókat, hogy továbbgondolják a megvalósítás menetét, és a mesék közvetítésének, valamint a manuális tevékenységek egységét kibővítve, a drámapedagógia eszközeivel vonják be a gyerekeket a játékba. A deduktív és induktív gondolkodtatás modelljének alkalmazását újraértékelve múlt évadban A mezei és a házi egér című kamara-bábkészítő foglalkozás volt az első sikeres kísérletük, melyet idén A szegény ember hegedűje követ.

A történet központi témája a testvérféltékenység, mely egy édesanya három lánya között üti fel a fejét. Az anya azt ígéri leányainak, hogy annak ajándékozza piros szoknyáját, aki a legtöbb szedret szedi neki az erdőben. A legkisebb lány teljesíti a legügyesebben a feladatot, aki testvérei féltékenységétől megrémülve egy odvas fában talál menedéket. Nem sokkal ezután egy szegény ember vetődik arra, hogy legértékesebb tárgyát, a hegedűjét rejtse el épp ugyanazon a helyen. A lány gondol egyet, belebújik a hegedűbe, így mire legközelebb a szegény ember játszani kezd rajta, soha azelőtt nem hallott, gyönyörű muzsika szólal meg a hangszeren. A szülők nagy örömére felismerik a hegedű hangjában elveszettnek hitt lányukat, aki alázatosan csak annyit kér tőlük, hogy ne büntessék nővéreit.

A mese számtalan kérdést feszeget, – megbocsátás képessége, áldozathozatal, szülő és gyermek kapcsolata, az elvárásoknak való megfelelés, a családban legkisebbnek lenni – melyre nem létezik csak egyetlen helyes válasz. A foglalkozást épp ezért a játszók tudatosan tervezve alakították ki, kerülve a direkt, kész megoldásokat. Az együttlét elején a gyerekek a mese egyes jeleneteit közösen alakítják, megélik, tovább gördítik, mely egységet a történet egy fontos epizódjának mesekönyvszerű képi elkészítése követ, zárásként az alkotók játékba invitálják a gyerekeket. A közös játék lényeges alkotó eleme, hogy gyermekek és játszószínházasok együtt varrják el a mese még hiányzó láncszemeit.

 

A szegény ember hegedűje
Kamara-bábkészítő
A mesét játékká alakította a játszószínház alkotói társulata
Játszók: Barkó Réka, Magi Krisztina, Sőrés Róza, Vad Réka

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu