Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Újra színpadon az Iciri-piciri mesék

Feltöltve: 2020. január 11.


Bábszínházunkban időről-időre műsorra tűzzük az utóbbi évek legsikeresebb produkcióit.
Idén az Iciri-piciri mesék című, Rumi László által rendezett előadás látható újra, melynek bemutatója 2011 novemberében volt.


Asbóth Anikó, igazgatónő Móricz Zsigmond verses meséin alapuló, kimondottan óvodás korosztálynak szóló előadás megrendezésére kérte fel akkoriban Rumi Lászlót, aki hosszas kutatómunkát követően a következő történeteket tartotta bábszínpadra adaptálhatóság szempontjából a legizgalmasabbaknak: Iciri-piciri, A kisegér, A török és a tehenek, Kecskéék és a farkas.

A rendező – Upor László dramaturg, Czapp Ferenc zeneszerző és Fosztó András koreográfus közreműködésével – olyan feldolgozásmódot keresett a verseknek, amelyek nem közvetlenül a szöveget illusztrálják, hanem többlet tartalommal ruházzák fel azokat.

Az előadás mesei etűdökből áll, melyeket úgynevezett „farkincakereső” motívum foglal egységbe, ennek főhőse, a kisegér álmában meséről mesére járva kutatja elveszettnek hitt ékességét, a farkát. 

Újra színpadon az Iciri-piciri mesékA szöveg mozaikosságát a látvány is ellensúlyozni igyekszik. A színpadi térben helyet kap egy hatalmas „mesefa”, melynek termései, virágai maguk az előadásban szereplő kesztyűs, mechanikai, képmutogató bábok. Bodor Judit tervező a gyermeki igényekhez igazodóan színes, puha, szerethető figurákat készített.

„Arra törekszünk, hogy egy egyszerű, követhető cselekményt vigyünk színre karakteres figurákkal, fülbemászó zenei hangkulisszával. Fontos, hogy a gyerekek úgy érezzék, részesei a történetnek, amelyet a véleményük kifejezésével követhetnek végig. Nekünk alkotóként az a feladatunk, hogy megtaláljuk ezeket a visszacsatolási pontokat.” – fogalmaz Rumi László, aki a gyerekelőadások meghatározó szempontjaira hivatkozva rendezéskor a félelemkezelést, a humor fontosságát és az óvodás korosztály reakció idejét is figyelembe vette.    

Mindez nagyfokú érzékenységet és improvizációs készséget kíván a színészektől (Hajdú Péter, Hell Krisztina, Nagy Mónika, Reschofsky György) és a zenészektől (Czapp Ferenc, Papp László), akik nem akadályként tekintenek a gyermeki aktivitásra, hanem további lendületet nyernek belőle a játék során.

Telenkó-Oláh Tímea

 

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu