hu en

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.

href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

hu en

Hírek

Óriásaink törpítése mindennapi hőstett

Feltöltve: 2019. december 15.

Óriásaink törpítése mindennapi hőstett


Kelta gyökerű történet, harcos lányról, mesélő királyfiról, rockzenével.

Gimesi Dórával, az Óriásölő Margaret című előadásunk rendezőjével Megyesi-Horváth Borbála, a Hajdú-bihari Napló újságírója beszélgetett az előadás kapcsán.Az Óriásölő Margaret egy ír népmese, amely a lovagias lány és a mesemondó királyfi találkozásával kezdődik. A Vojtina Bábszínház előadásában betekintést azonban kapunk a szereplők előéletébe, megismerjük a motivációjukat. Hogyan találkozott ezzel a történettel, mi fogta meg benne, és mit változtatott rajta?

Két éve olvastam először Boldizsár Ildikó gyűjtésében, a Mesék a felnőtté válásról című kötetben. Megtetszett, hogy egy vagány hősnő van a középpontban. Azonnal eszembe jutott, hogy Nagy Vikinek ez milyen remek szerep lenne. Ő és a férje, Schneider Jankó jó párost alkotnak a színen is. El tudtam őket képzelni ebben a rendhagyó felállásban, de szerettem volna úgy bővíteni a mesét, hogy megmutathassam a fiú háttértörténetét.
Kutakodtam az ír, angolszász, kelta népmesekincsben és egy szép gondolatra találtam: semmit sem érnek a hősök, ha nincs, aki meséljen róluk, és semmit sem érnek a mesemondók, ha nincs miről mesélniük. E nép ugyanúgy tiszteli a harcosait, mint a költőit.
Olvastam egy skót írást Thomasról, a rímfaragóról, aki a mesemondás képességét tündérektől kapta. Ennek motívumait emeltem be Simon király életébe, s így teljesedett ki a fenti, egymást feltételező viszony hős és a hőstettek megéneklője között.Beavat Simon király múltjába?

Igen. Van egy bátyja, aki marha nagy hős, vele indultak kalandozni, s egy útjelző táblánál az idősebb fivér a „háborúk, hétfejű sárkányok, megmentésre váró királylányok” felé mutató nyíl nyomán haladt tovább. A másik irányjelzőn nem volt semmi, viszont érdekes, szép dal hangzott arról. A tündérek hívószava a kelta mitológia egyik alapeleme, ahogyan a kétely is, hogy ez az ének jót jelent-e vagy végzetes. Simont erre az útra csalja a kíváncsisága és végül megtalálja, majd kiszabadítja a bezárt meséket. Így szegődik mellé ez a képesség. A való életben, a tehetségnek is megvan ez a kettőssége: lehet áldás és átok bizonyos szituációkban.Simonról kiderül tehát, hogy egy hőstett nyomán szerezte képességét, amellyel élni bátorság és szinte kötelesség. Hogy lehet, hogy a történet csúcspontján, a szörnyeteg legyőzését átalussza? Feloldja ezt az önök változata?

Igen, ezen változtattunk. Ugyan elalszik a királyfi, de a legfontosabb pillanatban felébred. Az óriás rafináltan igyekszik meggyőzni Margaretet, hogy vegye le a sebezhetetlenné tévő varázsgyűrűt. Úgy érvel, hogy úgysincs esélye a lánynak és egyáltalán nem ciki egy ekkora lénnyel szemben elesni, s inkább haljon hősi halált, a hírnevet ugyanúgy megkapja, már a szembeszállását is biztosan megéneklik. Már majdnem hisz neki, amikor Simon felébred, eltereli az óriás figyelmét egy mesével, és Margaret le tudja teríteni a szörnyet.Élőzenés az előadás, méghozzá négy zenész szolgáltatja a történet muzsikáját. Miért tartotta fontosnak az erős zenei alapot? Hogyan dolgoztak együtt?

A Vojtina Bábszínház előadásaiban gyakori az élőzene. Ezt nagyon szeretem. Sokat jelent, ha vannak zenészek, akik együtt tudnak lélegezni a produkció ritmusával. Ráadásul itt nem csak egy zenekar, hanem egy klasszikus rockzenekar áll készenlétben.
Triviális megoldás lett volna az ír népzene, de kerestem a darab azon rétegét, amellyel igazán kapcsolódhatunk a mához és a rockban találtam meg. Kiskamasz koromban engem biztosan megragadott volna, ha elektromos gitárt látok, hallok egy előadásban. Ezen kívül basszust, dobot, zongorát szólaltatnak meg kiváló muzsikusok.A darab ajánlójában azt olvashatjuk, hogy minden kornak szüksége van hősökre. Mik lehetnek hőstettek egy hatéves néző szemében?

Boldizsár Ildikót idézem újra: a mesék szimbólumai minden kor minden élethelyzetére ráilleszthetők. Az óriás olyasmit jelképez, ami legyőzhetetlen ellenségnek, tűnik éppen; ijesztő, beláthatatlan. A szörny mindig elsősorban a belsőnkben létezik és a leküzdése – még ha a leghétköznapibb szituációról is van szó – hőstett. Ha személyes példával élhetek, az én életem nagy szörnye volt a nyilvános beszéd. Általános iskolában a felelés iszonyú görcsöt okozott, pedig sokat tanultam, tudtam az anyagot. Mégis alig jött ki hang a számon, amikor kiálltam az osztály elé. Hatalmas eredménynek érzem, hogy leküzdöttem ezt felső tagozatban, ahol befogadóbb közösség részévé váltam.
Szerintem sok kisgyerek tapasztalja meg, hogy időnként nehéz megnyilvánulni, vállalni a véleményét, pláne ha az épp másoknak nem tetszik. Majdnem minden gyerek átél kisebb nagyobb kiközösítést. Vagy ő maga retteg annyira másoktól, hogy szekálni kezdi őket. Nagy lépés annak felvállalása, hogy „értékes vagyok, csak más az utam”. A kis kegyetlenségek felismerése és meggátolása nagy lépés, hőstett.Olyannyira áttört önben a beszéddel kapcsolatos görcsök gátja, hogy 18 évesen rendező szakra jelentkezett az egyetemre, aztán másfelé vitt az útja. Számos színházban dolgozott már, 2012 óta a Budapest Bábszínház a bázisa író és dramaturgként. Most először rendez. Miért éppen a Vojtina Bábszínházban?

Ma már tudom, életem legszerencsésebb esete, hogy nem vettek fel a Színművészetire rendezőnek, hanem egy évvel később dramaturgnak. Kiteljesedtem. Ezen a pályán nem ritka, hogy az ember kikacsint a rendezés felé.
Az Óriásölő Margaretnél először a történetre bukkantam rá, amit nagyon szerettem volna elmesélni előadásban és ugyanennyire azt, hogy a Vojtina Bábszínház művészei játsszák. Anikó/ Asbóth Anikó igazgató­ –a szerk./ rég kapacitált a rendezésre, így támogatott ebben az ötletben. Kirándulás ez számomra, izgalmas kihívás. Megküzdöttem egy újabb óriással.
 

Megyesi-Horváth Borbála


Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

nka emblema rgb emmi logo
Színháztermi előadás: 1.200 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.200 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.200 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13. +36 (52) 418-160 vojtina@vojtinababszinhaz.hu
Vojtina Bábszínház © 2016 - 2020 Minden jog fenntartva!