hu en

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.

href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

hu en

Hírek

Minden kiállításnak megvan a maga filozófiája

Feltöltve: 2019. október 7.

Minden kiállításnak megvan a maga filozófiája

 

 

A 2019/2020-as évadban tervezett kiállítási programunkról
Láposi Terkával beszélgettünk.


Milyen szempontok alapján épül fel a 2019/2020-as kiállítási évad?

Több évtizede dolgozom a Vojtina Bábszínházban, emellett folyamatosan tanítok. Évről-évre egyértelműbb számomra, hogy művészetközvetítéssel egyre több helyzetben és egyre többféle eszközzel érdemes élni. A sokféleség azért is fontos, mert a mai digitalizált, az internet képkultúrájával szétszaggatott, szétfeszített világban fontos érezni annak felelősségét is, hogy nem lehet bármikor, bármit, bárkinek felkínálni. Azokért, akiket meghívunk a Vojtina kiállítóterébe, hogy létrehozzunk velük közösen egy tárlatot, felelősséggel tartozunk. Minden kiállításnak megvan a maga filozófiája, miért, mikor és hogyan, kikkel épüljön fel. A bábszínház – szokták mondani – a képzőművészet műfaja által meghatározott, megalapozott. A kiállítások elsősorban látványon alapulnak, legtöbbször mozgás nélkül. Már az elmúlt évadban is kerestem a kiállítás-műfaj határátlépés-lehetőségeit: hogyan tudják „megszólítani” a látogatókat, hogyan tudják interaktivitásra, metaforikus gondolkodásra késztetni nézőiket? A másik fontos szempont, amit figyelembe vettem a kiállítási évad végig gondolásában, hogy a bábműfajon belül is rengeteg különlegesirányzat működik, melyek felbontják akár a formanyelv, akár a szövegkezelés vagy a játékstílus konvencióit. A bábszínház sokféleségéből idén is igyekszünk tudatosan minél többet felmutatni, főleg a mögöttük rejtőző szellemi ív megmutatásával. Fő hívószavaink a 2019/2020-as évadban a szakralitás, a zsenialitás, a hagyomány, a kortársi megjelenítés, az alkalmazott bábművészet és a gyermeki világkép.


Milyen tárlatokat láthatunk konkrétan?

Jelenleg már látogatható Kustárné Almási Zsuzsanna „Égrejárók” című kiállítása, mely a Fabula et Figura Műhelyben született szakrális témákat feldolgozó előadások díszleteiből, bábjaiból építkezik. Novemberben nyílik Michac Gábor tervező kiállítása, aki egy fiatal, de már óriási tapasztalattal bíró zseniális alkotó. Eddigi, tízéves munkásságából áll majd össze a tárlat. Kemény Henrik 95. születésnapja alkalmából épül fel a harmadik kiállítás. Tavasszal bemutatkozik egy óvónőkből álló szolnoki bábcsoport, akik tizenöt éve játszanak együtt – csakis gyermek csoportoknak és teljesen autentikus módon tanulják a bábozást. Az évad végén pedig egy gyermek bábcsoport kiállítása lesz látható, mely azért lesz különösen izgalmas, mert alapvetően a gyermek csoportokban készülő bábok, díszletek nem színpadra születnek, hanem a gyerekek játékkultúrájának kiterjesztései, saját belső képeik kivetülései, azaz betekinthetünk általuk a gyermeki világképbe.


A Korngut - Kemény- hagyatékba minden évben izgalmas betekinteni...

Az idei kiállítás eddig még nem látott fotókból és Kemény Henrik személyes jegyzeteiből válogat. Ez megint egy határátlépés: Kemény Henrik a zseni és Kemény Henrik az ember is látható lesz. Heni bácsinak olyan naptárai és feljegyzései vannak, melyek érdekesek lehetnek a bábtörténészek számára is.


Mikorra várható, hogy megnyílik a bábmúzeum?

A debreceni önkormányzat jóvoltából a Vojtina Bábszínház felett már kb. 180 négyzetméternyi hely rendelkezésre áll, hogy kiállítótér válhasson belőle, a kialakítás 2020-ban elkezdődik. Ez elegendő terület a hagyaték elhelyezésére. Az állandó kiállítás mellett szeretnénk létrehozni a „Vitéz László” alkotóteret is, mely lehetőséget adna a gyerekeknek, csoportoknak a műhelymunkára, azaz a tárgyalkotásra. Ez a térrész játszóhelyként is funkcionálna, azaz az elkészített bábokat ki lehetne próbálni. Szeretnénk bemutatni a Korngut-Kemény család három generációjának történetét, mely bábtörténeti, technikatörténeti jelentőségű, s ennek visszhangjaként működne az alkotótér. Az apró porondra vásári bábosokat is meghívnánk. A tervek tehát várják a megvalósítás kezdetét!

Színháztermi előadás: 1.200 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.200 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.200 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13. +36 (52) 418-160 vojtina@vojtinababszinhaz.hu
Vojtina Bábszínház © 2016 - 2019 Minden jog fenntartva!