hu en

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.

href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

hu en

Hírek

Az új évad tervei

Feltöltve: 2019. szeptember 1.

Az új évad tervei


Új évad kezdődött bábszínházunkban is.
Idén is izgalmas előadásokkal,
sok népmesével várjuk közönségünket!
Az új évad terveiről a Dehir.hu munkatársa beszélgetett
Asbóth Anikó, igazgatónkkal.


Minden évadban ragaszkodtok a népmesék jelenlétéhez a színpadon, ez idén „fokozottan” így van, hiszen a négy új bemutató közül három népmesei történetet dolgoz fel.

Ars poeticánk, hogy azok a történetek, amelyek hosszú évszázadokon keresztül fennmaradtak, generációkat tudtak megtartani olyan módon, hogy kapaszkodókat nyújtottak az embereknek az életben való eligazodáshoz és boldoguláshoz, a mai gyerekeknek is ismerniük kell. Az ember alapvetően nem változik, és a népmesékkel megkaphatjuk a magunk munícióját az élethez. A világ azonban nagyon is változik körülöttünk, ezért a legnagyobb kihívás az, hogy a ma gyerekemberének szóló üzenetet közvetítsük, és az, hogy milyen színházi eszközökkel tegyük ezt. Az egész színházi- és bábszínházi szakma felveti kérdésként, hogy milyen innovatív eszközökkel lehet a gyerekek, fiatalok érdeklődését elnyerni a színház számára. Ez szerencsére sok esetben sikerül nemcsak az idősebb, tapasztaltabb, de a fiatal író- rendező- dramaturg- és tervezőgenerációnak.


A Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete lesz az első bemutató.

A magyar- és világ népmeséinek fontosságában hisz sok pedagógus is, az ő kérésük is minden évben az, hogy a színpadon is láthassanak belőlük. Abban már megoszlik a vélemény, hogy jól ismert, vagy kevésbé ismert történet legyen. Erre a kétféle igényre – ismert-kevésbé ismert – is válaszol az első bemutatónk, hiszen két ilyen mesét ötvöz. Olyan történeteket, amelyeknek van rajzfilm- vagy animációs film feldolgozásuk, eleve kevésbé szoktunk választani, mert nem célunk felvenni a versenyt a mozgókép által nyújtott látványvilággal és eszközökkel. A különböző korszerű technikák beemelése a színházba működőképes lehet, de csak anélkül, hogy versenyhelyzetet generálna a különböző „kütyükön” elérhető dolgokkal. Azonban a legfontosabb a közvetlen emberi szó és játék kell, hogy maradjon a színházban, s ezt egészíthetik ki a modern eszközök, ha azok szolgálják a színpadi dramaturgiát.  A darab rendezője Markó Róbert– aki eddig a nagy sikerű Szerencsés Jánost jegyzi nálunk. Tervező-alkotótársa pedig ezúttal Michac Gábor, aki igazán kortársi látványvilágot álmodott a színpadra. A két mesélő játéka arról szól, hogy jó mesélni, és mesét hallgatni is.


A következő produkció egy Grimm mese, A libapásztorlány lesz a nagyszínpadon, a Játszószínházban pedig A papucsszaggató királykisasszonyok debütál.

A libapásztorlányt Kolozsi Angéla írta és Kuthy Ágnes rendezi. A régi mese nagyon is aktuális kérdéseket feszeget. Meghatároz-e bennünket, hogy milyen körülmények közé születünk? Mi ér többet: a külcsín vagy a belbecs? Mi alapján ítélődünk meg? A külsőnk, a tetteink vagy a jellemünk a meghatározó ebben? A darab nagyon sokrétűen közelít a felvetett problémákhoz, és próbálja mindenki igazságát megtalálni. A kamarateremben Láposi Terka állítja színpadra A papucsszaggató királykisasszonyok című dramatikus játékot, mely a játszószínház hagyományait követi majd.


A népmesében a három királykisasszony bizony minden éjjel 12 papucsot szaggat el. Ha jól tudom, ehhez kapcsolódik egy gyűjtésetek is.

Tengersok cipőre van szükségünk az előadáshoz! Ezért kérjük a közönségünk segítségét: ha bármilyen elhasznált, kinőtt, már nem hordott lányka és női lábbeli van otthon, öröm és segítség lenne számunkra, ha behoznák nekünk a bábszínházba. A papucsok, cipellők mérete lehetőleg ne legyen kisebb 30-as méretnél, de felső határ nincs.

A cikk folytatását a Dehir.hu-n olvashatjátok.

 

Színháztermi előadás: 1.200 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.200 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.200 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13. +36 (52) 418-160 vojtina@vojtinababszinhaz.hu
Vojtina Bábszínház © 2016 - 2019 Minden jog fenntartva!