Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

A 2019/2020-as évad bérletajánlója

Feltöltve: 2019. június 19.

 

 

Kíváncsi vagy milyen előadásokat tervezünk a 2019/2020 - as évadban?

Itt megtudhatod!...

 

Jegy- és bérletárak:
Színháztermi előadás: 1200 Ft/fő
Játszószínházi foglalkozás: 1200 Ft/fő
Bérlet: 3500 Ft/fő

Arra kérjük a bérletet vásárló csoportok kísérőit, hogy a szervezésünkkel előzetesen egyeztetett létszámmal érkezzenek az előadásokra. Mivel nézőszám-elszámolásaink szigorúbbá váltak, a bérletet vásárló gyermekek számán túl, csak előzetes jelzés alapján tudunk további gyermekeket fogadni.


Óvodás bérlet
Négy előadás – ajánlott életkor 3-7 éveseknek

  • A Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete
  • A libapásztorlány
  • A papucsszaggató királykisasszonyok
  • Választható előadás vagy játszószínházi kamarajáték/rítusjáték

Iskolás I. bérlet
Négy előadás – ajánlott életkor 6-12 éveseknek

  • A Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete
  • Óriásölő Margaret
  • A libapásztorlány
  • Választható előadás vagy játszószínházi kamarajáték/rítusjáték

Iskolás II. bérlet
Két előadás választható a három előadás közül - ajánlott életkor: 12-18 éveseknek

  • Óriásölő Margaret
  • Kodály madara
  • Pimpáré és Vakvarjúcska

Az előadásokhoz a látottakat feldolgozó beszélgetés is kapcsolódik, melynek ideje az előadással együtt 90-100 perc.



Választható SZÍNHÁZTERMI előadások:

  • Dobronka cirkusz, világszám! (ajánlott életkor: 3 éves kortól)
  • Az előszobaszekrény boszorkánya (ajánlott életkor: 3 éves kortól)
  • Pimpáré és Vakvarjúcska (ajánlott életkor: 5 éves kortól)
  • Kodály madara (ajánlott életkor: 10 éves kortól)


Választható JÁTSZÓSZÍNHÁZI előadások:

KAMARAJÁTÉKOK:

  • A virágot lépő lány (ajánlott életkor: 5 éves kortól)
  • A csúnya kislány (ajánlott életkor: 3 éves kortól)
  • A sárig kicsi kígyó (ajánlott életkor: 3 éves kortól)
  • Az aranyszőrű bárány (ajánlott életkor: 3 éves kortól)


SZERTARTÁS-SZÍNHÁZ – Rítusjátékok:

  • Szüreti mulatság: „Elmúlt a nyár, itt az ősz, kampósbottal jár a csősz"
  • Karácsonyvárás: Paradicsomjáték
  • Karácsonyi betlehemse bábtáncoltatás: „Menjünk el a látására!”
  • Farsangi állatalakoskodás: „Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak"
  • Tavaszvárás - Húsvétolás: "A madarak is hangicsálnak"
  • Pünkösdi király és királylány választás: „Szíp kerekek, forogjatok!”

Az új előadások ismertetői

Nagy Orsolya: A Csizmadia, a Szélirály és a Nyúlpásztor esete
(Színháztermi előadás)
Nyulakat pásztorolni? Ki hallott már ilyenről? Valószínűleg senki, de én mondom nektek, nem könnyű mesterség: az erre, arra, meg amarra ugráló nyulakat egy helyre terelni, és ott is tartani bizony embert próbáló feladat. Márpedig ezt a próbatételt kell kiállnia annak a szegénylegénynek, aki szeretné elnyerni a királylány kezét, és a birodalom felét.
A szegény csizmadia meg kénytelen a Szélkirályhoz fordulni, miután az az utolsó szemig kifújta a vékájából a fáradságos munkával megszerzett lisztet. A Szélkirály kárpótolja is a szegény csizmadiát. De vajon jól használja-e majd az ölébe hullott ajándékokat a csizmadia?
Ebben az előadásban két kevésbé ismert, de méltatlanul mellőzött magyar népmese elevenedik meg egy paravános-kesztyűsbábos játék keretében, élőzenei kísérettel.
Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!

Kolozsi Angéla: A libapásztorlány
(Színháztermi előadás)
Egyszer mindenkinek útra kell kelnie a szülei nélkül. Mi történik, ha a széltől is óvott hercegnőt nagybeteg királyi édesanyja nem tudja elkísérni élete legfontosabb útjára: vőlegényéhez, a szomszéd királyfihoz? Mi történik, ha kénytelen egyetlen lányát annak nagyravágyó komornájára bízni?  Nos, az történik, hogy mire megérkeznek a vőlegény udvarába, addigra a komorna lesz a hercegnő, a hercegnő pedig a komorna – később pedig libapásztorlány. A királyfi pedig, mivel korábban nem ismerte jövendőbelijét, semmit sem sejt. A Grimm testvérek ismert meséje a felnőtté válás, az önállósulás története.
Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!

Láposi Terka: A papucsszaggató királykisasszonyok
(Játszószínházi előadás)
Ki látott már olyan tarisznyát, amely sohasem telik meg, s olyan bundát, amit ha valaki magára kanyarít, láthatatlan lesz? Ki találkozott már olyan ördöngős lélekkel, aki álomport hint mindenkire, aki útjába kerül? Az is igencsak fogas kérdés, hogy egy éjszaka alatt miképpen feslik szét egy pár papucs? A juhászlegény, mint minden mese hőse sok mindennel szembe néz, utazik erdőkön, mezőkön, lát olyan csodákat, ami számára is hihetetlen. S hogyan nyeri el a legkisebb királylány kezét? No, ez igazán rejtélyes!
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

Gimesi Dóra: Óriásölő Margaret
(Színháztermi előadás)
Margaret, a fiatal falusi lány hős szeretne lenni, Simon, a legkisebb királyfi pedig mesemondó. A környezetük nem érti, kineveti, kigúnyolja őket. Hogyan is lehetne egy gyenge leányból lovag? Milyen királyfi az, akit jobban érdekelnek a mesék, mint a kardforgatás? Margaret és Simon találkozása egy rendhagyó hőstörténet kezdete, melyben nem csupán a természet erőivel, a tengeri szörnnyel és az óriással kell megküzdeniük, de le kell győzniük saját félelmeket is. Óriásölő Margaret meséje élőzenés, bábos hőstörténet, lovagregény, amely az iskolás közönségnek szól a bátorságról, az önazonosságról és a történetmesélés erejéről. Mert minden kornak szüksége van hősökre, de mesemondókra is, hogy a hősök tettei fennmaradjanak.
Az előadást 6 éves kortól ajánljuk!
 



Választható SZÍNHÁZTERMI előadások:

Boráros Milada: Dobronka cirkusz, világszám!
a Magamura Alkotóműhely vendégelőadása
A 2019/2020-as évad bérletajánlójaÓ, micsoda napok voltak azok, amikor a Dobronka nevű kisvárosba egy világhírű cirkusz érkezett! Az álmos utcák egyszercsak élettel és izgalommal teltek meg, a levegőben narancsvirág illata és trombita hangja szállt. Aztán a porondmester az egész cirkuszt visszavarázsolta a kalapjába és Dobronka ismét szürke hétköznapokra ébredt.
De két dobronkai fiatal a letaposott fűben, elveszett zebracsíkok, lócitromok és selyemszalagok között egy színes zsonglőrlabdát talált. Otthonuk melegében a zsonglőrlabdából egy csibe kelt ki. Hohó! A csibéből tyúk lett, az emlékekből új játékok, a játékokból új cirkusz – egy igazi dobronkai cirkusz!
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

Pierre Gripari – Hell Krisztina – Schneider Jankó: Az előszobaszekrény boszorkánya
Ha egy szép napon öt frankért egy gyönyörű házat kínálnának nektek, feltétlenül kérdezzétek meg, lakik-e boszorkány az előszobaszekrényében. Mert boszorkány lakhat sötét erdőben, mézeskalácsházban, de nagyon ritkán az is előfordulhat, hogy éppen egy előszobaszekrénybe költözik be. Hogy mi ilyenkor a teendő? Gyertek, elmesélem! Pierre Gripari népszerű meséjét különleges formában, egyszemélyes előadásként Hell Krisztina kelti életre.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!


Erdős Virág: Pimpáré és Vakvarjúcska
Pimpáré gyönyörűséges királylány: édesapja szeme fénye, a birodalom reménysége. Bomlik érte gróf és márki, meg is halna érte bárki! Elérkezett az idő, hogy a hercegnőt férjhez adják. De vajon ki lesz a megfelelő vőlegény? A gazdag, de öntelt grófok, bárók, hercegek vagy a szegény, ám bátor vakvarjúcska, kinek jegenyefa palotája körül rengeteg veszély leselkedik a hercegnőre? És vajon Pimpáré választottjának sikerül-e elnyerni a királyi szülők áldását? Erdős Virág kalandos és szellemes verses meséje sok izgalmas kérdést tesz fel gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Az előadást 5 éves kortól ajánljuk!

Nagy Viktória Éva: Kodály madara
A szárnyas lények az égi szférához tartoznak. Védikus szövegek szerint a madarak az emberek iránti isteni szeretet kifejezői. A madár gyakran a lélek szimbóluma is. A mi történetünk madara is szellemi, isteni lény, aki keresi és megtalálja azt az embert, aki egy kis időre – egy emberéletnyi hosszra – képes őt befogadni, együtt repülni vele. Előadásunkban a zene ad szárnyakat a fantáziának, a dallamok vezetik a képzeletet: Kodály Zoltán és Czapp Ferenc zenéje öleli körül a színpadi játékot a debreceni Kodály Kórus és a Lautitia Gyermekkar közreműködésével. A zene mellett a színpadi mozdulatok mesélnek Kodály Zoltánról, a művészetről, mely nélkül az emberi lét kevesebb lenne. A zene és a színház iránti szeretet hívta életre ezt az előadást, és Kodály Zoltán filozófiája, mely szerint a zene mindenkié.
(A Kodály Kórus és a Lautitia Gyermekkar felvételről hallható az előadásban.)
Az előadást 10 éves kortól ajánljuk!
 


Választható JÁTSZÓSZÍNHÁZI előadások:
 

KAMARAJÁTÉKOK:

Láposi Terka: A virágot lépő lány
Léteznek csodák, melyek észlelésekor szemünk, szánk eláll. Olyan különös varázslat történik a mesénk szépséges lányával, hogy semmilyen ésszerű magyarázat nincs rá: virág nyílik a lépte nyomán, az aranyos színű hajából soha nem látott szépségű virágok hullanak, könnyei gyémántgyöngyök. S mindez nem derül ki róla mindaddig, amíg a királyfi szépségéért feleségül nem kéri. Ekkor azonban olyan bűbájos események veszik kezdetüket, hogy minden fenekestül felborul, a feje tetejére áll a világ, a boszorkány átkot szór mindenre, és mindenkire. Ki érti ezt? Mi lesz most?
Az előadást 5 éves kortól ajánljuk!

Marék Veronika: A csúnya kislány
Miért csúnya? Ki tartja csúnyának? Miért bujdosik el? Miért találkozik a sünökkel? Miért segítenek neki a sünök? Miért jó neki az erdőben? Miért segít a kicsi fának, a katicának és a madárfiókának? Ki a Szűcsék kisfia, és miért nőtt akkorára magas Izabella? És ki megy el a maszkabálra?
Mennyi kérdés? Lássuk, tudunk-e mindre válaszolni!
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!



Láposi Terka: A sárig kicsi kígyó
Titok? Mindig is volt és lesz. A titok valami elhallgatott, rejtélyes tény, akár varázsereje is lehet. A titoktartás kötelesség. Ha valaki mégis megszegi, annak súlyos következményei lehetnek. A kicsi kígyó nagy titkot őriz, s meg szeretne tőle szabadulni. Ennek sikeréhez egy megbízható segítőtársra lenne szüksége. Valakire, aki szavát adja, hogy idő előtt nem mondja el senkinek a világon kettőjük, immár közös titkát. S, ha ez sikerül, akkor még egymásé is lehetnek.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!


Láposi Terka: Az aranyszőrű bárány 
„Volt egyszer egy szegény ember, akinek annyi gyermeke volt, mint a rosta lika, még eggyel több.” A rosta likánál eggyel több, azaz a Legkisebb, ha elálmosodott, elévette szépen szóló furugláját. Ezzel tartotta magát ébren a juhosgazda nyájának őrzése alatt. Ó, milyen csudákat tett a muzsikájával és azzal az aranyszőrű bárányával, amit fizetségként kapott. Miben van az ereje ennek a Legkisebbnek? Miért nyeri el még a királykisasszony kezét is? Annyi kacagás kíséri a Legkisebb és bárányának útját az esküvőig, hogy magunk, útjának kísérői is a hasunkat fogjuk majd a nevetéstől.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!


SZERTARTÁS-SZÍNHÁZ – Rítusjátékok:

Rítusjáték: a magyar népszokásaink ünnepköréhez köthető, archaikus szertartásrendet követő, autentikus, eredeti folklórszöveg és muzsika, illetve énekek felhasználásával szerkesztett dramatikus játékok.

Szüreti mulatság: „Elmúlt a nyár, itt az ősz, kampósbottal jár a csősz”

elmult a nyarMikor minden gyümölcs megérik, a kisbíró harsány dobolással várja a szüretelőket huncutságokkal, kópéságokkal tarkított bálra. A mulatságnak vendége lesz a héthatáron csodált borbély mester, a jósolni tudó cigányasszony, a táncos és fürge lábú törpe pár. No, de a bálba hivatalos még a szőlőcsősz, muzsikus uramék és minden rangú-rendű szerelmespár… 
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!



Karácsonyvárás: Paradicsomjáték
ParadicsomjatekAz év legfénytelenebb napjait kezdjük ekkor élni, s jó, ha ilyenkor megszabadulunk rosszaságainktól: mindenki megmérettetik, s kiderül, hogy a csintalan ördögök vagy a szelíd angyalok csapatát gyarapítjuk-e. A mulatságban kiderül, hogy a régiségben ez a Paradicsomjáték ideje is. Egy tréfás történetben elmeséljük a teremtéstörténetet, együtt énekelve, táncolva adjuk hírül az angyaloknak, hogy várjuk a Fény (a napfordulat) és Jézuska születését.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!



Karácsonyi betlehemes bábtáncoltatás: „Menjünk el a látására!”
menjunk el 39Karácsony havában ünneplőbe öltözve, narancs- és fahéjillattal, s szép énekekkel várunk Benneteket a Játszószínházban, hogy együtt készüljünk a Nap fordulójára. Mesélünk Jézuska, vagy ahogy népünk a régi időkben mondta, a Fénykrisztus születéséről. A betlehemi templomban megtáncoltatjuk a három pásztort, a gonosz Heródes királyt és megidézzük a napkeleti bölcseket.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!



Farsangi állatalakoskodás: „Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak”
illik a tancEgy csúfszájú, nagyhangú asszonyságnak elveszett a mindentudó, számokat is felismerő kecskéje, a szomszédnak a táncos medvéjébe éppen most került valami kórság és meg sem moccan, a cigányasszony jósolna ugyan tenyérből is, de nincs, aki bátran vállalná sorsának ismeretét. No, annyi minden furcsaság történik velünk e farsangi napokban, hogy legény legyen a talpán, aki azt kibírja! 
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!


Tavaszvárás - Húsvétolás: "A madarak is hangicsálnak"

A madark is hangicsalnak „Hangicsál a fülemile a zöld ágon, A szerelem öröm s bánat e világon” – énekli a tavaszidőbe, aki szerelmes. Az Alföldön élők pedig Húsvétra várva a „Ma van húsvét napja” című dalra fakadnak, mely szintén erről mesél: „Lám a madarak is, Hangicsálnak ők is, Vigadoznak, Szép plánták újúlnak, Termőfák virulnak, Virágoznak.” Tavasszal mindent kifordíthatunk a sarkából a napfény erejének növekedésével.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!



Pünkösdi király és királylány választás: „Szíp kerekek forogjatok”
szipkerekek kicsiPünkösdkor nászát üli minden a teremtett világban. Az ég kapui kinyílnak, a fény szinte felszív, felemel minden lent, földön lakót a magasba. S kikből lesz a királyi pár? Harmatszedés, fésülködés, bothúzás, kakasütés, zsákban futás izgalmai után eldől, kik alkalmasak rá. Ű
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!
 


 

SZÍNHÁZPEDAGÓGIA ÉS SZÍNHÁZI NEVELÉS

Sok és szerteágazó tapasztalatunk van arról, hogy a fiatal, középiskolások körében milyen hatékony színházi nevelési előadásunk, a Lomtalanítás - kamasztörténetek és osztálytermi játékunk a Halak kora. Ezeket repertoáron tartjuk.
Ebben az évadban a felső tagozatos korosztállyal szeretnénk kiemelten foglalkozni. Róbert Julianna dramaturggal és Gyombolai Gáborral, a Káva Kulturális Műhely színész-drámatanárával visszük színre a Talált gyermek című komplex színházi nevelési előadást. Életkor: felső tagozat, 5-8. osztály. Helyszíne: a játszószínház terme.

Színházunk színházpedagógiájának központi eleme témanapok, fórumok, megszervezése pedagógusokkal, más tudományok szakembereivel. Fontos, hogy az oktatásban és a közművelődésben dolgozókkal szakmódszertani találkozások keretében beszélgessünk, mivel egyre több olyan művészi, társadalmi, szociológiai kérdés merül fel a mindennapokban, melyekre érdemes közösen keresnünk a válaszokat. Továbbra is tervezünk nyílt napokat, és fórumokat, melyeket a bemutatott előadásainkhoz kapcsolva fűzünk fel egy-egy témára.

Új vállalásunk ebben az évadban – mellyel színházpedagógiánk módszertanát szeretnénk kiterjeszteni –, hogy minden előadásunkhoz módszertani segédanyagokat szerkesztünk, és ezeket nyomtatott, illetve online formában a pedagógusok és a családok rendelkezésére bocsájtjuk. Ezek célja: közös gondolkodás egy-egy témáról, előadásokra való felkészítés, valamint segítséget adni az előadások értelmezésének és feldolgozásának metodikájához.

 

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu