Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

„A rítusjáték felkészít, irányt mutat, segít jobban megélni az életet”

Feltöltve: 2019. április 12.


Interjú
Ligetiné Csendom Erikával és
Majer Tamással, Játszószínházunk szertartásszínházi alkalmainak állandó néptáncos párjával.


Mindketten évek óta közreműködői vagytok a Játszószínház évkör szerinti rítusjátékainak.

Erika: Én két éve vagyok részese a szertartásszínházi alkalmaknak, Tomi által érkeztem.

Tamás: Én már öt-hat éve játszom és táncolok a Játszószínházban farsang, húsvét, pünkösd, szüret és karácsony idején. A debreceni bábszínház olyan, mint egy mesevilág. Minden alkalommal, amikor megérkezem ide, mintha átlépnék egy ködön vagy elhúznék egy függönyt, ami elválasztja a külvilágtól. Én úgy érzem, itt mindig jó a hangulat, az itteniek szívvel-lélekkel dolgoznak – jó érzés, hogy mi is részesei lehetünk ennek a mesének.

Mit jelentenek nektek „szakmailag” ezek az alkalmak?

Erika: A saját táncpedagógusi és néptáncos munkánk nincs messze attól, ami a rítusjátékok során történik, hiszen mi magunk illetve a tanítványainkkal együtt is sokszor dolgozunk fel népszokásokat. A fő különbség abban van, hogy itt színpadi jelenlét is szükséges, a gyerekek „nézőnek” érkeznek, és spontán módon vonódnak be a játékba.

Fontos, hogy a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Vojtina Bábszínház általatok összekapcsolódik ezekben a játékokban?

Tamás: Én nagyon fontosnak érzem az együttműködést, azért is, mert közösen jó dolgokat tudunk létrehozni. Ha szükségünk van rá, a bábszínháztól a saját munkánkhoz, koreográfiánkhoz is baráti segítséget kapunk.

Erika: Azért is találhatott a Vojtina jó partnerre a Hajdúban, mert a mi együttesünk nyitott a táncszínházi darabok iránt. A szereplés nálunk nem „csak” táncot jelent, hanem egy plusz szerepkört is felöltünk magunkra a színpadon. 

Hogyan zajlik egy-egy szertartásszínházi foglalkozás?

„A rítusjáték felkészít, irányt mutat, segít jobban megélni az életet”Tamás: A gyerekek nemcsak résztvevői, hanem alakítói is a történeteknek, ezért nincs két egyforma előadás. Vannak vidámabb és komolyabb „társaságok”, nyitottabb és nehezebben feloldódó csoportok. Mivel nincs paraván, nincs arra lehetősége a gyerekeknek, hogy csupán csak nézők legyenek. Minden egyes alkalommal meg kell találnunk azt a konszenzust, azt a közelséget, ami nekik és nekünk is jó és végig tudjuk benne vinni a játékot. Viszonylag nagy életkori különbségekkel érkeznek ezekre a foglalkozásokra a gyerekek, az ovisoktól a nagyobb iskolásokig vagy a szinte már felnőtt korban lévő sajátos nevelési igényű fiatalokig. Sokat számít az is, hogy milyen a háttértudása a gyerekeknek egy-egy ünnepről. Tudják-e egyáltalán, mi például a húsvét.

 

Modern életünkben alig-alig vannak kiemelt pillanatok.

Erika: Mivel ezek rítusjátékok, mindig egyfajta varázslás történik bennük. A gyerekek a legtöbb esetben teljesen átélik és elhiszik azt, ami a Játszószínház terében történik velük ezeken az alkalmakon. És mi is átéljük velük ezeket a pillanatokat, ez teszi számunkra is különlegessé a foglalkozásokat. Sőt, csak úgy lehetünk hitelesek, akkor tudjuk magunkkal „vinni” a gyerekeket, ha mi magunk is hiszünk e történetek erejében. De ez oda-vissza is működhet. Ma például sérült gyerekek voltak nálunk, és a krisztusi szenvedéstörténet alatt kétszer is könnyes lett az egyik kislány szeme, ezáltal engem is még mélyebben megérintett a délelőtti alkalom.

 


Szertartásszínház – rítusjáték… Bevonódtok általuk lelkileg is az ünnepekbe?

Erika: Én teljesen. Például a farsang kapcsán, ahogy a telet „elégettük”, én is próbáltam elengedni olyan dolgokat, gondolatokat, amelyek már idejétmúltak az éltemben.

Tamás: Ha nem lennének ezek a játékok, ugyan tudnánk, hogy mikor melyik ünnep következik, de így lelkileg is tisztában vagyunk vele, éppen milyen időszakban járunk, ez felkészít minket, irányt mutat, segít jobban megélni az életet.

A Játszószínház rítusjátékai hosszú évek óta biztos pillérei a játszószínházi évadnak. Tudtok újabb dolgokat hozzáadni a meglévő struktúrához?

Tamás: Jórészt ősi alapokon nyugvó játékok ezek, és a már meglévő darabok jól működnek. Azonban nem teljesen kötöttek – egy alapsémát követünk, de azon belül magunkra formálhatjuk az általunk alakított szerepet. A táncos rész is sok minden függvénye, de az szinte csak rajtunk múlik, hogy tudjuk alakítani. A néptáncos múltunk és jelenünk miatt is sok dalt ismerünk, azok is cserélődhetnek a darabokban.

Erika: Én úgy érzem, a személyünkkel is tovább alkotjuk a meglévő játékokat. Új utak nyílnak meg az által, hogy más személyiség vagyok, vagyunk Tamással, mint az előttünk játszók.

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu