Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

„25 évad bábjainak bőrébe bújhatnak a nálunk farsangolók”

Feltöltve: 2019. január 31.


„Farsang farkán”, pontosabban 2019. március 1-jén rendezzük meg idei farsangi mulatságunkat, mely egyben alkalmat ad nekünk arra, hogy felnőtt közönségünkkel együtt ünnepeljük hivatásos bábszínházzá válásunk
25. évfordulóját
.
Az esemény kapcsán
Asbóth Anikóval, bábszínházunk igazgatójával beszélgettünk, felidézve a Vojtina társulatának legemlékezetesebb farsangjait is.


A farsang, vagy – ahogy a Vojtinában neveztetik – Maskarádé mindig is fontos esemény volt a társulat életében.

„25 évad bábjainak bőrébe bújhatnak a nálunk farsangolók”Ha nagyon a kezdetekig gondolok vissza, a gyerekkori farsangok jutnak eszembe, amely a legtöbb ember számára jó élményt jelentenek. A gyerekek imádnak beöltözni, szerepjátékokat játszani, ezt láttam a gyerekeimen, ezt látom az unokáimon, s a mai napig szívesen készítem is a jelmezeket családom mindenkori gyerektagjainak. A Vojtina társulata a kezdetektől fogva farsangolt, ami akkor még ott, a Király Zsuzsanna Postás Ifjúsági Klubban főleg bulit jelentett, leginkább rongyosbált. Bábos munkánk során kezdtük felfejteni a magunk számára a farsangi hagyományokat, elsősorban a gazdag néphagyományt, elsősorban Ujváry Zoltán néprajztudós professzor munkái alapján. A farsang télbúcsúztató jellege számunkra a legfontosabb, e mentén szerveződnek a gyerekeknek szóló Maskarádék.  Idén, február 26-tól március 3-áig például Konc király és Cibere vajda, azaz a farsang és a böjt küzdelme áll a középpontban, mely a középkorban Európa szerte elterjedt téltemető játék volt. Azért is nagyszerűek ezek a rendezvények, mert sok más remek együttessel dolgozunk együtt ilyenkor, például az ORT-IKI, a Szeredás, a Kuckó Művésztanya, a Hajdú és a Forgórózsa Táncegyüttes táncosai is közreműködőink.


Annak idején a Vojtina legendás farsangi bálokat rendezett, melyet a város legjobb ilyen alkalmaként tartottak számon.

Az első nagy, városi jelentőségű rendezvényünk a Bartók teremben volt, egy reneszánsz bál formájában, kézzel-lábbal evéssel, gólyalábasokkal… Legelőször még az motivált bennünket, hogy kimozgassuk a debreceni bálok akkor már hosszú évek óta megcsontosodott formáját és menetét, azaz megmutassuk, szerintünk, számunkra mit jelent egy farsangi bál. A nagy bálok hagyományát ezután hosszú évekig folytattuk, szinte minden évben új tematikát kitalálva hozzájuk, például Csokonai Dorottyáját alapul véve, vagy a paraszti élet szerelmi szokásaiból merítve. Számomra legemlékezetesebb az ezredforduló bálja volt, melynek „Ezer esztendő” volt a címe. Az asztaltársaságoknak különböző korok ruháiba kellett beöltözniük. Tíz színházi képet állítottunk fel a magyar történelemből a közönség segítségével. Kiváló közreműködőink is voltak, például a MárkuSzínház vagy a PavaneTáncegyüttes. 2001-ben költöztünk be a saját színházépületünkbe, amellyel átrendeződtek a hangsúlyok is az életünkben. Kevesebb szellemi erő maradt a bálok kitalálására és megszervezésére, így egy idő után már csak a saját kedvünkre rendeztünk rongyosbálokat.


Az idei farsangra a nagyközönség felnőtt tagjait is várjátok. Igazi kihívás lesz a jelmez kitalálása!

Szabó Tibor, a Vojtina Bábszínház örökös tagja, a társulat volt vezetője, művészeti vezetője ötlete alapján valósul meg az idei farsangunk, mely egyben a hivatásos színházzá válásunk 25. évfordulójának megünneplése is. Tibor találta ki, hogy a színház elmúlt 25 éve legyen a téma, jobban szólva az elmúlt 25 év előadásainak mesefigurái, szereplői.  Bizony sokan vannak, akik még gyerekként jártak hozzánk, és most saját gyerekeiket hozzák az előadásokra. Arra számítunk, hogy több színházjáró nemzedék megjelenik nálunk a mostani rendezvényen, mi pedig rácsodálkozhatunk arra, hogy jé, bizony volt egy ilyen előadásunk is. Persze segítségként lehet használni a honlapunkat, ahol az összes színháztermi és játszószínházi előadásról található képgaléria, amely felidézheti az emlékeket vagy ihletet nyújthat a jelmez kiválasztásához. Fontos megemlíteni, hogy nem azt várjuk, hogy a résztvevők leutánozzák a bábok jelmezeit, inkább a vendégek kreativitására számítunk. Mindenkinek szabadon szárnyalhat a fantáziája tehát, és belebújhat kedvenc szereplője bőrébe.


Mi lesz az est programja?
18 órától lehet érkezni és benyújtani a nevezéseket a jelmezversenyre, merthogy az is lesz. Köszöntő gondolatok után veszi kezdetét a vacsora, melyet az ÁSZ biztosít. 19.30-kor kezdődik a jelmezesek bemutatkozása. A zsűri és a közönség ezt árgus szemekkel figyeli. 20.15 órától az 50+ Zenekar szolgáltatja a muzsikát a tánchoz. 21.15-kor hirdeti ki a zsűri a győzteseket és adja át a díjakat. 21.30-tól folytatódik az 50+ Zenekar programja. 22.30 órakor lesz a Közönségdíj kihirdetése. 22.45-től pedig a D-Vitamin Zenekar muzsikál kifulladásig. A bálba mindenkit elvárunk!

 

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu