hu en

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.

href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

hu en

Hírek

Bábokkal mesélünk a Paradicsom gyökeréről

Feltöltve: 2018. október 15.

Bábokkal mesélünk a Paradicsom gyökeréről


2018. november 14-étől Vízkeresztig, azaz január 7-éig látogatható
„Szép kerekek forogjatok”
avagy meséljem-e?
  című kiállításunk.
A megnyitó alkalmából
Láposi Terkával beszélgettünk arról, miért is most látható ez a tárlat, s hogy milyen meditatív útra hívja látogatóit.

A „Szép kerekek forogjatok” avagy meséljem-e? című kiállítás szorosan kapcsolódik egy szintén novemberben, Debrecenben megnyíló tárlathoz.

Makoldi Sándor követői, barátai állítanak ki a Belvárosi Galériában november 21-én nyíló MAG-ERŐ című kiállításon, melynek intenciója, hogy megmutassa a festőművész hatását a keleti régió kortárs művészeire. Az általa megismert filozófia, koncepció, világkép azonban nálam nem kézzel fogható képzőművészeti alkotásokban, hanem színházi előadásokban bontakozik ki. Ezért én, Makoldi-tanítványként – aki a mesék és színház által alkot –, ezzel a tárlattal csatlakozom a többi kiállítóhoz. Az eddig általam írt és rendezett játszószínházi, kamaratermi előadások bábjaiból, díszletelemeiből állítunk össze egy sajátos (világ)képet, amely megmutatja azt a szellemi utat, melyen Makoldi Sándor vezetésével indultam el.


Hány előadás bábjaiból áll össze a „kép”?

Tizenkettő, főleg varázsmese képi világából válogattuk össze munkatársaimmal, Szabó Kártik Zsuzskával és Surányi Gergővel a kiállítás anyagát. A kiválasztott előadások meséjének mindegyike nagyon erős kérdéseket vet fel. A kiállítótér előterében egy „képhez” azaz egy meséhez egy enteriőr tartozik, a kiállítótérben eklektikusabb az elrendezés, ott tematikusan kerülnek össze több előadás bábjai, elemei.


Felkínálsz-e utat a kiállítás bejárásra a látogatóknak?

Az óramutató járása szerint elinduló néző különböző lelki minőségekkel ismerkedhet meg. A kiállítás belső terében elsőként például A virágot lépő lányból ismert tisztaság szépség általi megmutatkozásával. A halhatatlanságra vágyó királyfi meséje az ember legmélyebb vágyát és hitét jeleníti meg az örök életben. Az Őztestvérekből felállított kép azt a kérdést feszegeti, meddig lehet áldozatot vállalni a másikért? A Jancsi és Juliska központi témája az „etetés”, melyben nap mint nap részünk van. De mindenkinek mást fognak mondani a képek. Arra törekedtünk, hogy a látottak analógiákat vessenek fel a látogatókban a saját életükkel kapcsolatban, s megmutathassuk az élet átalakulási és átalakíthatósági képességét. A belső tér dramaturgiájában kialakul két belső tengely, így egy kereszteződés is: az Angyalbárányok által képviselt legmagasabb szakralitás, fény szemben áll a mesék összes ördögi minőségével és a sötétséggel; az áldozatvállalás pedig szembe kerül az önmagunkra való ráébredéssel, amikor a nélkül teszünk jót, hogy belefeszülnénk ennek megvalósításába. A külső tér installációi ugyancsak ezt az utat járva bontják ki a mesék bölcsességét.


Mi az, amit egy gyereklátogató érezhet a kiállításból?

Valóban, egy gyermeknek nem elsősorban értenie érdemes azt, amit lát, hanem érezni a látványból fakadó hatást, jó, ha elindít benne asszociációkat, analógiákat, ha tudja valamihez társítani a látott élményt. A kiállítást bejárva érezhetnek melegséget, izgalmat, drukkot, a felfedezés örömét. Ezek a jó állapotok, érzetek egy későbbi értelmezés folyamán „aha-élményeket” is jelenthetnek nekik, esetlegesen segítséget küzdelmeikben. A szónak is nagy, de a képeknek hatalmas ereje van a gyerekek fejlődésére.
Nem véletlenül helyezted el erre az időszakra a tárlatot.

A téli ünnepkör mély és sűrű szakralitással teli időszak: névnapokhoz társított jeles napok, regölés, karácsony szent ideje, háromkirály-járás. A mérsékelt övben élő ember számára nagyon mélyre kerül ilyenkor a fény, egyre kevesebb van belőle, és egyre hosszabbak, sűrűbbek a sötétség órái. Érezhetően meditatívabbakká válunk, fizikálisan jobban elfáradunk mint tavasszal. De ez a természet rendje: minden szerves lénynek meg kell pihennie ahhoz, hogy amikorra jön a kikelet, felvértezze magát energiával, új tervekkel, új gondolatokkal. Novembertől kezdve – ha magunkban befelé figyelünk – erre kapunk inspirációt, lehetőséget a jeles napok, ünnepek által. Ilyenkor könnyebb elmélyülnünk. A kiállítás által felkínált gondolatok is ezt próbálják szolgálni.


A kiállítás mottóiként Lesznai Annától és Makoldi Sándortól idézel.

Makoldi Sándor mellett a kiállítás szellemiségének másik ihletője Lesznai Anna, egy férfi mellett egy nő. Tőle a legfontosabb gondolatom, hogy végtelen térből jövünk és abba is távozunk. Meséink a paradicsom gyökerét mutatják meg számunkra, az édeni állapotot, amikor még egységben éltünk önmagunkkal és a világgal. 

                                                                                                                                  –KJE –

A fényképeket a Hang-Kép Egyesületből Federico Mura készítette.

Színháztermi előadás: 1.200 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.200 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.200 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13. +36 (52) 418-160 vojtina@vojtinababszinhaz.hu
Vojtina Bábszínház © 2016 - 2019 Minden jog fenntartva!