Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Úton - bemutatkoznak bábszínházunk új tagjai

Feltöltve: 2018. október 14.


Bábszínházunk művészeti társulata idén két új taggal bővült.
Köllő Andrea bábszínész tavaly diplomázott Marosvásárhelyen, Nánási Brigitta színész szakon végzett Kolozsváron.
Mindketten a Játszószínházban október 14-én bemutatott,
Az aranyszőrű bárány című kamarajátékban játszottak először.

De vajon hogyan vezetett az útjuk a Vojtináig?
Erről meséljenek most Ők!   

Köllő Andrea

Úton - bemutatkoznak bábszínházunk új tagjaiErdélyből származom, Gyergyócsomafalváról. Gyermekkoromban a zene világa ragadott magával. Mindkét nagypapám zenész volt – örömzenészek. Játszottak klarinéton, de egyikük valódi zenei polihisztor volt, szinte minden hangszert meg tudott szólaltatni. Tízévesen kezdtem klarinétozni, de játszottam furulyán, citerán és zongorán is pár évig. A székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző Gimnáziumában érettségiztem, valamint középiskolai tanulmányaim mellett magánúton tanultam klarinétozni.

A Partium Keresztény Egyetem ének-zene tanári szakán folytattam tanulmányaimat, majd felvételt nyertem a „zeneművészet az audiovizuális kultúrában” MA szakra. Figyelmem már az összművészeti jelenségek felé terelődött, főleg a színpad és a zene kapcsolata kezdett el mélyebben foglalkoztatni.

Az egyetem egyik fő hozadéka a KÓRUSban való éneklés megtapasztalása volt. Itt találkoztam eddigi életem egyik fontos szakmai tanítójával, Berkesi Sándorral, akitől karvezetést tanultam. Az Erasmus-ösztöndíj elnyerésével a Debreceni Zeneművészeti Egyetemen mélyedhettem el zenei tanulmányaimban, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tekinthettem be a zenés színház világába. Másik fontos mesteremmel, Selmeczi György zeneszerzővel a későbbiekben rendezőasszisztensként is dolgoztam zenés színházi produkciókban.

A mesterképzés alatt belekóstoltam az utazó bábszínházak rejtelmeibe, ahol testközelből is megszerettem a bábokat. Egyértelművé vált számomra, hogy ez az a műfaj, amelyet eddig kerestem, melyben leginkább otthon érezhetem magam. Diplomázás után a Bonbon Árnyékszínház tagjaként 3 évig a fővárosban éltem, illetve a Városligeti Holnemvolt Parkban dolgoztam.

2018-ban végeztem a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem bábszínész szakán. Bábos egyetemi éveim alatt a vásári bábjátékot szerettem meg a legjobban, Pulcinellával való találkozásom a legmaradandóbb.

A Vojtina Bábszínházban idén Az aranyszőrű bárány című előadásban játszom először.

 

Nánási Brigitta

Debrecenben születtem, itt jártam általános- és középiskolámat, s itt kezdtem el egyetemi tanulmányaimat is. Szülővárosomból eddig csak egyetlen másik város – Kolozsvár – tudott elcsábítani, ugyanis felvételt nyertem a Babes-Bólyai Tudományegyetem színművész tagozatára. Persze a „színészkedésnek” megvoltak a maga előzményei.

Mindig is vonzottak a művészetek. Egészen kicsi koromtól kezdve imádtam rajzolni, sokáig festőművész akartam lenni, ez volt az egyik gyerekkori álmom. A meséket is kicsi gyerekkoromtól kezdve imádom, mind a mai napig. Emlékszem mennyire bosszantott, hogy nem tudom őket elolvasni, amikor már az egy évvel idősebb nővérem igen. Ezért is nagyon vártam már, hogy én is iskolába járjak, hogy végre megtanuljak olvasni. Sok mesemondó versenyen vettem részt, ha pedig nem mondtam mesét, vagy épp nem színpadon játszottam, akkor lerajzoltam őket.

Kilencéves koromban, a nővéremen keresztül kerültem el a Várhidi Attila vezette Alföld Gyermekszínpadra. Öt évig voltam tagja a színjátszó körnek, itt szerettem meg a színházat, a színjátszást. Majd Édesapám, Nánási Sándor alakított egy gyermekszínjátszó kört, az Abakuszt, ahol szintén sokat játszottam gyermekként. Később foglalkozásvezetőként, rendezőként is kipróbálhattam magam, ezeket a tevékenységeket mind a mai napig szívesen űzöm szabadidőmben.

Hét évig voltam tagja a Törökné Csécs Lenke által vezetett debreceni Főnix Néptáncegyüttesnek. Nem csupán a tánc, a hagyományok és mozgás szeretete, de rengeteg életre szóló élmény maradt meg nekem ebből az időszakból. Ezek mellet rövid ideig jártam zeneiskolába, ahol zongorázni tanultam. A Medgyessy Körbe rajzolni jártam, énekelni is tanultam, sőt még manöken is voltam egy rövid ideig.

Az Ady Endre Gimnázium dráma tagozatán érettségiztem, majd a Debreceni Egyetem pedagógia szakán tanultam tovább, de az egyetem elkezdésekor már tudtam, hogy színésznő szeretnék lenni. Kolozsvárra sikerült felvételt nyernem, ahol alap és mesterképzést végeztem színművész szakon, Hatházi András osztályában. A bábozással a kolozsvári éveim alatt ismerkedtem meg, ugyanis az ottani egyetemen nincs külön bábszínész tagozat, viszont minden magyar színészhallgatónak vannak bábórái.

A Vojtinában Az aranyszőrű bárány című előadásban játszom elsőként.

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu