hu en

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.

href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

hu en

Hírek

"A talált tárgyak izgatnak"

Feltöltve: 2018. augusztus 24.

"A talált tárgyak izgatnak"


Szeptember 14-én nyílik és október 31-ig látható
Kustár Gábor szobrászművész –
„emellett” a Fabula et Figura Műhely bábjátékosa, lelkész, a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának vallás-és rajztanára – kiállítása bábszínházunkban.
Ez alkalomból beszélgettünk vele.

Az utóbbi néhány évben kezd szélesebb körben is bemutatkozni, mint képzőművész.

Gyerekkorom óta megvan bennem az érdeklődés a művészetek iránt, a gimnáziumi rajztanárom ajánlotta is, hogy érdemes lenne a Képzőművészetit megpróbálnom, de akkor nem vágtam bele. Teológiát végeztem, majd rögtön utána a vallástanári képzést. A Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájában kezdtem el dolgozni – azóta is ott tanítok. Jó tíz éve rajztanári diplomát szereztem. A főiskolai évek alatt kaptam biztatást a munkáimmal kapcsolatban. Városi szinten évek óta beválogatják a műveimet az Őszi Tárlatra, alkotó pedagógusok kiállításán is szerepeltem már. 2016-ban a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén a Szent László szekere című alkotásom elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának szakmai különdíját. Az elmúlt évben született egy köztéri emlékmű is, amely Balmazújvárosban kapott helyet. Friss dolog a nagyobb ismertség.


Kisplasztikákat készít, melyek mindegyikében van egy közös különlegesség…

A talált dolgok megfognak. „Talált tárgy” lehet akár egy régi használati eszköz, aminek sokszor nem is tudom a funkcióját – de már önmagában szép. Vagy egy korhadt fa, amiből a lágy részeket elhordták a hangyák: ott van rajta az elmúlás nyoma, de a maradandó részek izgalmas mintázatokat hoznak létre. Figurális dolgokat készítek. Az előbb említett tárgyakhoz egy fejet faragok – anyagból, fából vagy más naturális anyagból, például avokádómagból – egy új minőséget létrehozva. A felhasznált anyagok számomra esztétikai minőségek, ezért is nem kerülhet közéjük műanyag. Organikus voltuk miatt magukban hordozzák a sérülékenységet, törékenységet.


Sok „talált tárgy” van a műhelyében?

Rengeteg, és a kiállításon meg is mutatunk belőle néhányat. Korhadt fadarabok az erdőből, a debreceni régiségpiacon vett vagy az interneten talált tárgyak, például óraszerkezetek, kettétört színházi gukker. A legtöbbször pont a használtságuk, kopottságuk miatt szépek nekem.


A felsoroltak mindegyikében van valami elmúlásszerű.

Átemelni, életet lehelni belé, új szerepkörbe helyezni – ez az, ami izgalmas számomra. Szeretem azt képzelni, hogy a szobraimban benne van a kettősség: az elmúlás, de magasabb szinten a maradandóság. Említettem a lyukacsos fákat. Ami megmarad belőlük, az kemény. Annak az anyagnak is van egy könnyebben elenyésző része és egy szilárd „magja”.


Hitbéli, bibliai figurákat jelenítenek meg sokszor alkotásai, például a Szent Lászó szekere is.

Muszáj volt elnevezni az alkotást, de nem szeretek címeket adni a műveimnek, mert az már irányba helyezi befogadásukat. S az sem jellemző, hogy direkt témákon gondolkodnék. Az alkotásfolyamat inkább fordított nálam. Valahogy az anyag és szellem egymásra talál. A Biblia egy olyan könyv, ami felfelé nyitogat, a lelki, szellemi világ felé húzza az embert. Keresztény ember vagyok, mondhatni természetes, de legalábbis nem véletlen, hogy gyakran ebből fakad szobraim tematikája.


Hogyan vált a plasztika művészi kifejezési formájává?

Ha nagyon messziről akarom kezdeni – és onnan is kell – a gyerekkoromat említem. Édesapám lelkész volt, de amatőr módon szobrászkodott. Épített egy nagy, fatüzelésű kemencét, s abban égettük ki a szobrait. Mi, gyerekek segítettünk neki, amiben tudtunk. Ez biztosan meghatározó volt. Az első fejet egy osztálykiránduláson faragtam ki egy avokádómagból, már tanárként. Ez aztán összeszáradt, más lett, mint amilyennek képzeltem, de valami megfogott benne.


Mit láthatunk a Vojtina kiállításán?

Láposi Terkával találtunk egy szép címet: Átmenet. Ez egyfelől utal arra, hogy a régi tárgyak új funkciót kapnak, illetve a földiből a szellemi felé mozdulnak el. Ez a tematika meghatározta, hogy mely szobrokat hozom el. A „talált tárgyakból” is megmutatunk néhányat, az vélhetőleg a gyerekeket is megmozgatja majd, hogy láthatják az alkotás folyamatát is.

– KJE – 

Színháztermi előadás: 1.200 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.200 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.200 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13. +36 (52) 418-160 vojtina@vojtinababszinhaz.hu
Vojtina Bábszínház © 2016 - 2019 Minden jog fenntartva!