Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Függöny mögött

Feltöltve: 2015. szeptember 17.

 

 

Évadunk első kiállítása szeptember 17-én, 14 órakor nyílik Függöny mögött címmel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem alkalmazott látványtervező szakán végzett fiatalok diplomamunkáiból. A tárlat mielőtt megérkezett hozzánk, megjárta a Nyíregyházi VIDOR Fesztivált, és a Pécsi Országos Színházi Találkozót is.

A kiállítás rendezői közül Oláh Richárd végzős diákkal beszélgettünk, aki a Fehérlófia című meséhez készített színpadtervével és a mese egyik szereplőjével, a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók bábfigurával mutatkozik be nálunk.


Függöny mögött 2A kiállítás célja, mint ahogy azt megtudtuk tőle, a kulisszák mögé bepillantást engedve közelebb hozni a laikus nézőt a szakmához. A tárlaton megtekinthető alkotások az alap és a mesterszak végzős diákjainak diplomamunkájaként születtek, amelyek között elsősorban jelmezterveket, díszletterveket találunk. Bernarda Alba háza, Szecsuáni jólélek, Don Carlos, Stalker…csak néhány azok közül a drámai, operai műfajok közül, amelyek megihlették a diákokat.

Az egyetemi évekről Richárd pozitívan nyilatkozik. Ő az alapszakot Kaposvárott végezte, és mivel a bábkészítést mester szakon szerette volna folytatni, ezért egyéb lehetőség híján a Képzőművészeti Egyetemre felvételizett, ahol az elméleti órákon túl elsősorban a színpadi művek befogadását segítő nyitott gondolkodásmódot tanulta meg. A diákok a díszlettervezés alapszakjuk mellé jelmez- vagy bábtervező kiegészítő képzést kötelesek felvenni. Richárd külön kiemelte, hogy a bábok készítése mellett a bábtervezők az elkészült figurák színpadon történő mozgatását is elsajátítják, amely tudásról immár hagyomány, hogy egy előadás keretein belül adnak számot. Legutóbb Moliere Pipogya Férj című művét vitték színre Bereczki Csilla rendezésében.

A jövőre vonatkozó kérdésekre bizonytalan válaszokat ad Richárd. Egyelőre semmi sem eldöntött, és mivel nem kapkodnak utánuk két kézzel a színházi vezetők, ezért kénytelenek saját maguk megkeresni a lehetőségeiket, melyre találni sem lehetne jobb alkalmat egy kiállításnál.

 

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu