Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

A fényíró
Beszélgetés Surányi Gergővel

Feltöltve: 2014. november 10.

Képíró csapatunk munkatársa SURÁNYI GERGŐ évek óta foglalkozik fényképezéssel. Munkáiból Megvilágítás címmel nyílik kiállítás november 11-én (kedden) 15.00 órakor bábszínházunkban.

Hogyan kerültél a Vojtinába?
1998 szeptemberétől dolgozok a bábszínházban. Egykori iskolám, a debreceni Hollós utcai kézműves szakiskola, ahol könyvkötőként tanultam és dolgoztam, kapcsolatban állt a Vojtinával, így amikor a bábszínház műhelyébe kerestek segítséget, az oktatóm engem ajánlott. Az iskolapadból rángattak ki, ahogy Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója emlegetni szokta.

Mesélj a munkádról! Mi a feladatod a bábszínházban?
Elég változatos és sokrétű. Kötöttebb és szabadabb munkafázisok váltják egymást, mindegyik területen megtalálom azt, ami számomra érdekes. A képírók csapatában ténykedem, amely a bábszínház külső-belső arculatának a tervezéséért és kivitelezéséért, a kiállítások rendezéséért, az előadások és a bábszínházat érintő események, dokumentumok, fotók, videók, tervek archiválásáért felel. A fényképezés ez utóbbi feladat kapcsán merült fel. Mivel nincs fotós végzettségem munka közben sajátítottam el a műfaj egy szeletét, az érdeklődést azonban otthonról hoztam, apu szeretett fényképezni, az eszközparkja is megvolt ahhoz, hogy előhívja a képeket.

MegvilágításVan-e kedvenc fényképtémád?
Nincs kimondottan kedvencem. Minden lencsevégre kapható, a lényeg, hogy legyen mögötte valamilyen gondolatiság, költőiség. Sokan összekeverik a célt és az eszközt. Nem sok értelmét látom annak, ha valaki mindenféle gondolat nélkül csak öncélúan kattintgatja az automata fényképezőgépét vagy a mobilját.
Ma már sokféle paraméterrel bíró, adott körülményre igazított fényképezőgépeket gyártanak. Objektíven meg van határozva, hogy egy bizonyos területen a legjobb fényképminőség eléréséhez, milyen típusú kamera az ideális. Ezeket ismerve maga a kép készítése egy kattintás, ahhoz azonban, hogy annak gondolata is legyen, hozzá kell tenned mindazt magadból, ami benned van abban az adott pillanatban. A fényképezőgép tulajdonképpen egy eszköz, hogy kifejezd magad. Megéltem már persze olyan helyzetet is, amikor nem tudtam kapcsolatot teremteni a látott, megélt pillanat, a technika és a fényviszonyok között.

Milyen szempont szerint lettek kiválogatva a kiállításra szánt képek?
A képíró csapattal, Láposi Terkával és Ferenczy Viktóriával közösen válogattuk ki a fotókat. Rengeteget kellett átnéznünk, nehéz volt a választás, elsősorban bábokról, kiállításokról, különböző tárgyakról készültek a fényképek, de helyet kap egy-két családi vonatkozású kép is. A sorrendet Terkával alakítottuk ki a fény-sötétség, élet-halál, születés-elmúlás ellentétek mentén, megjelenik a mindennapi élet, a család, a gyermeki játékosság, a szerelem, mitológia, „világok közötti” utazás. A fotókkal a fény születésének és elmúlásának az útját járhatjuk be.
A fény és árnyék viszonya azért nagyon izgalmas a fényképeken, mert sokkal érzékletesebben tud megjelenni, mint ahogy mi azt szabad szemmel képesek vagyunk felfogni. Fény nélkül semmi nem létezne, a fényképezés elengedhetetlen része. A fény és árnyék részeket metsz ki egymásból, amelyet egy kép komponálásakor figyelembe kell vennünk. Különböző megvilágítással, vagy eltérő részletek felnagyításával más és más jelentéstartalmat tudsz adni ugyanannak a tárgynak.
Én a pillanatban, a látható jelenségekben azokat a láthatón túli rejtélyeket szeretném meglátni, amit természetes körülmények között nem, vagy ritkán veszünk észre.

bohóc kicsiMilyen terveid vannak a fényképezéssel kapcsolatban?Kimeríthetetlenek. Szeretnék mélyebben foglalkozni vele, rengeteg tanulnivaló áll még előttem. Leginkább a szakma művészi oldala érdekel. Különböző technikákkal készült fényképek léteznek. Az utómunka, a photoshop használata olykor nagyobb hangsúlyt kap, mint maga a fénykép készítése. Én nem vagyok ennek a híve. A kiállításon sincs egyetlen kép utólag alakítva. Számomra egy fénykép készítésekor az előkészület kap nagyobb szerepet, a bevilágítás, a kép megkomponálása. Az utómunka akkor érdekel, ha az kézműves tevékenység.
Ha anyagi kötöttségek nélkül tudnék tervezni, akkor egy saját, komolyabb teljesítményű kamerát szereznék be elsősorban, és egy kis műtermet alakítanék ki magamnak, ahol a világtól elvonultan lehetne dolgozni. Egy baj van csak,…ma sem vettem lottót.

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu