hu en

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.

href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

hu en

Kik és miért kaphatják?

Kik és miért kaphatják?

Feltöltve 2013. október 17.

A Vojtina Bábszínház ÖRÖKÖS TAG címének odaítélése


A Vojtina Örökös tagsága címet 2007-ben azért hoztuk létre, mert:
- hiszünk abban, hogy a művészet a szabadság egyik formája, s hiszünk emberformáló erejében,
- hiszünk a művészeti közösségeket alkotó személyiségek színházteremtő és építő munkájában, az egyén teljesítményében,
- hiszünk abban, hogy bábszínházunk történetének korszakait egy-egy alkotó, illetve személy fémjelezheti.
Egy adott közösség egy adott korszakra vonatkoztatva ítéli oda az Örökös tag címet; annak visszavonása vagy felülvizsgálata utólag egyik fél részéről sem méltányolható.

KIK LEHETNEK A VOJTINA BÁBSZÍNHÁZ ÖRÖKÖS TAGJAI?

- Természetes úton azok, akik az 1975-ben alakult Vojtina Bábegyüttest alapították, majd alkotó munkájukat folytatták az 1993-ban hivatásossá vált bábszínházban, így ők a pályán töltött idő és alkotótevékenység elismeréseként kapják a címet.
- Örökös tag lehet továbbá az, aki minimum 20 éven át a Vojtina Bábszínház társulatának tagja volt, akinek művészi munkája olyan magas színvonalú egyéni alkotó életpá-lyát mutat, amely a bábművészetben mintaértékű, aki bábszínházának meghatározó munkatársa, akinek személyisége és tevékenysége elkötelezettségről, közösségépítésről, elhivatottságról ad bizonyságot. Ily módon minden munkaterületen alkotó munka-társból lehet örökös tag (bábszínész, drámatanár, foglalkozásvezető, műszaki munka-társ, bábkészítő, …).
- Örökös tag lehet továbbá az, aki nem töltött ugyan a Vojtina Bábszínházban 20 évet, viszont munkássága a bábszínház arculatához, művészi hitvallásához nagyban hozzá-járult, egyénisége a színház egy korszakát jellemzi, meghatározza (rendezés, tervezés, szakmai útmutatás, …).

AZ ÖRÖKÖS TAGOK VÁLASZTÁSÁNAK MÓDJA

- Örökös tagsági címet csak választással lehet odaítélni.
- A tagságra való jelölést és a választást mindenkor az adott – jelenkori – tagságból kezdeményezhetik, ezt írásbeli indoklással, jelöltjének szakmai „értékelésével” bárki megteheti a társulatból.
- Mindenkor egy bizottság választ, melynek tagjai: a mindenkori igazgató, a művészeti vezető (vagy szakmai művészi műhely esetén a műhely tagjai), a már örökös tagok, a Közalkalmazotti Tanács képviselője, valamint az adott társulat által erre a feladatra megszavazott művészeti munkatárs. A bizottság minimum 5 főből áll.
- A bizottság értékeli a beadott javaslatot/javaslatokat, illetve maga is tehet a cím birtokosára nézve ajánlást. Az odaítélés nyílt szavazás által történik. A bizottság a társulatnak köteles részletes szakmai indoklást adni az általa megválasztott új örökös tag személyéhez. Amennyiben a bizottság tagjai között nem alakul ki egységes konszenzus, abban az esetben a jelenkori társulat (a színház egésze) véleményét köteles kikérni. Ebben az esetben a társulat azon tagjai vehetnek részt a véleményalkotásban, akik leg-alább 8 éve a bábszínház munkatársai.

AZ ÖRÖKÖS TAGSÁG ÁTADÁSÁNAK IDŐPONTJA

Az örökös tagság átadása a bábszínház városi intézménnyé válásának évfordulóján, azaz október 1-jén esedékes.

AZ ÖRÖKÖS TAGOKAT MEGILLETŐ TÁRGYI ÉS ESZMEI JAVAK

- A Vojtina Bábszínház örökös tagjait megilleti a Vojtina Bábszínház arculatát, művészi hitvallását jelképező „Pelikános triptichon”, melyet Pikó Sándor tervezett és a Képző és Iparművészeti Lektorátus 55/2003. ügyiratszámában elfogadott.
- Az örökös tagok fotója a címmel (a Vojtina Bábszínház örökös tagja) és egy rájuk jellemző tárgyi attribútummal mindenkoron a társulat tagjainak fotói mellett áll.
- A cím oklevél formájában is megjelenik, melynek tartalmaznia kell a cím odaítélésnek szakmai indoklását.
- Az oklevél, illetve a cím mellé a Vojtina Bábszínház arculatát, művészi hitvallását jelképező szobor, a pelikános triptichon „oltár” járul. E fából, színes ólomüvegből készült relief - felületű „oltár” tervezője: Pikó Sándor
- A címet elnyerő örökös tag ezentúl a Vojtina Bábszínház vendége minden bemutatón és a színház egyéb kulturális rendezvényén.
- Az örökös tag díszvendég a bábszínház évadnyitó és évadzáró rendezvényein.
- Az örökös tag javaslatot tehet örökös tagsági cím odaítélésre.


 
Színháztermi előadás: 1.200 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.200 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.200 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13. +36 (52) 418-160 vojtina@vojtinababszinhaz.hu
Vojtina Bábszínház © 2016 - 2019 Minden jog fenntartva!